Hlavní obsah

Po rekonstrukci bude 17. listopadu slavnostně otevřena budova Janáčkova divadla

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Premiérou Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky bude 17. listopadu v Brně zahájen 6. mezinárodní operní a hudební festival, jehož program je věnován 100. výročí vzniku republiky.

Foto: NdB
Článek

Festival uvede kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jakými jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó nebo Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. 

Vstupenky jsou dávno rozebrány. Možnost účasti při dvojnásob slavnostní chvíli - zahájení festivalu a slavnostního ceremonielu znovuotevření Janáčkova divadla, se však nabízí všem. Největší divadelní sál v naší republice se otevírá po významné rekonstrukci. Slavnostní ceremoniál proběhne za účasti čelných představitelů města, generálních ředitelů společností, které se na rekonstrukci budovy podílely, a samozřejmě ředitele Národního divadla Brno. Ceremoniál proběhne na piazzettě Janáčkova divadla od 18 hodin, premiéra opery Příhody lišky Bystroušky hodinu poté.

Součástí slavnostního dne se stane převoz vánočního stromu na náměstí Svobody, tentokrát povozem taženým koňmi. Každoroční tradice připomíná novináře a spisovatele Rudolfa Těsnohlídka, nejen autora vyprávění o Bystroušce, které Janáček vlastním libretem pro své operní dílo připravil.

Těsnohlídek byl i autorem nepsaného románu, vlastně seriálu s humánním poselstvím vánočního stromu a pomoci opuštěným dětem. Inspiroval se vlastním prožitkem, příběhem obecně známým. Nalezení opuštěného nemluvněte v lese a zvyk ze severských zemí mu byly podnětem k prvnímu vánočnímu stromu na náměstí při sbírce na pomoc opuštěným dětem. Díky ní byl postaven v Brně dětský domov Dagmar.

Převoz vánočního stromu z bílovického polesí, bude zahájen 17. listopadu v 9:30, předání za účasti významných hostů je plánováno na 16:00. Příjezd obohatí kulturní program, Vánoční strom bude přivítán fanfárami z Libuše, vystoupí také sbor Janáčkovy opery NdB. 17. listopad roku 2018 bude pro město Brno dnem dvojnásob slavnostním, současně i důstojnou připomínkou stého výročí vzniku republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám