Hlavní obsah

Po dvaceti letech složili závěrečné zkoušky první horničtí učni

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V povrchových dílnách Dolu ČSM složilo své závěrečné zkoušky osm hornických učňů Střední školy techniky a služeb Karviná. Další absolventi oborů důlní zámečník a důlní elektrikář je budou následovat v příštích dnech.

Foto: OKD, a.s.

Horničtí učni

Článek

„Poslední horničtí učni ukončili školu před dvěma desetiletími. Od té doby se těžební technologie výrazně proměnily, takže potřebujeme mladé lidi, kteří si poradí například při obsluze a údržbě moderních strojů. Investovali jsme 11 miliard do nových razicích a dobývacích technologií, mnohé z nich jsou dokonce řízeny počítačem,“ vysvětlil ředitel pro HR a rozvoj revíru OKD Radim Tabášek.

Těžaři deváťáky před třemi lety přilákali do obnovených hornických oborů hlavně nabídkou tisícikorunového stipendia, ke kterému si mohou navíc vydělat měsíčně až dva tisíce korun v rámci školní praxe. Mladé lidi zaujala také jistota zaměstnání ve stabilní firmě.

„Rozhodl jsem se kvůli jisté práci i stipendiu, ale je fakt, že stroje mě vždycky zajímaly. Samozřejmě počítám s tím, že budu pracovat pod zemí. Na šachtě pracuje i můj táta, takže představu mám,“ řekl devatenáctiletý Jakub Hulín, jeden z učňů, kteří úspěšně absolvovali závěrečné zkoušky.

„Spolupráce naší školy s OKD je opravdu na vysoké úrovni, obor si už získal svou prestiž. Každým rokem se nám hlásí více zájemců, letos máme jen na zámečnické obory pro OKD celkem 43 přihlášek, což je o třetinu více než loni,“ řekl vedoucí učitel odborného výcviku Milan Papesch.

Kromě Střední školy techniky a služeb spolupracují těžaři na výchově nových horníků s havířovskou Střední školou na Sýkorově ulici. Na obou školách se v tomto školním roce na práci v OKD připravovalo 125 učňů, v budoucnu by se jejich počet mohl zvýšit až na 180. Od září navíc karvinská škola nabídne čtyřletý hornický obor s maturitou a tříleté večerní studium pro zaměstnance OKD, které bude rovněž zakončeno maturitní zkouškou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám