Hlavní obsah

Plzeňský byt navržený architektem Loosem se otevře zájemcům o prohlídku

Novinky, Jindřich Krisl

Byt v Bendově ulici číslo 10 je považován za jeden z nejkrásnějších bytů, které světoznámý architekt Adolf Loos v Plzni navrhl. K vidění bude poprvé 28. října.

Foto: Archiv MMP

Loosův interiér v Bendově ulici

Článek

Návštěvníci toho krásného bytu z období první republiky si budou moci prohlédnout ložnici s mramorovými obklady, protilehlými zrcadlovými stěnami a výtečně vyřešeným vestavěným nábytkem. Dále bude k vidění i salon a jídelna. Po bytě na Klatovské číslo 12 je tento byt již druhým zrekonstruovaným a otevřeným návštěvníkům.

Se stavebními pracemi se začalo loni v červenci a vše bylo hotovo letos v srpnu a celkové náklady dosáhly 7,2 miliónu korun. Na rekonstrukci se samozřejmě také velmi podíleli památkáři.

Velice pečlivě byly vybírány jak barvy, tak použité materiály. Pro Loose je velmi typické používání kvalitních přírodních materiálů a maximální důraz na promyšlenou funkci a vnitřní uspořádání bytu. Tento byt je určen pro prohlídky, ale je možné si jej pronajmout na kulturní nebo společenskou akci.

„Zaujala mě především nadčasovost jeho realizací a jsem moc ráda, že Loosovy interiéry budou mít od příštího roku zpřístupněnu celou prohlídkovou trasu. V oblasti cestovního ruchu se mohou stát do budoucna největším turistickým lákadlem pro návštěvníky našeho města,“ zdůraznila náměstkyně primátora pro oblast kultury a cestovního ruchu Eva Herinková.

Cílem těchto projektů je nejenom ukázat návštěvníkům skvělé řešení bytových interiérů, které ve svojí době bylo velice moderní, novátorské a nadčasové, ale také upozornit na složité osudy rodin, které v těchto bytech žily.

Poklidný život jejich obyvatel narušily události druhé světové války a poté i komunistického režimu. Byt v Bendově ulici byl v letech 1930 - 1931 původně stavěn pro rodinu chemika Viléma Krauze. Ten ještě stihl v roce 1939 odjet do Anglie, kde chtěl připravit pro svou rodinu nový domov, ale jeho žena a děti už však nestačily emigrovat a čekala je smrt ve vyhlazovacím táboře.

Reklama

Výběr článků

Načítám