Hlavní obsah
Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Foto: Plzeňský Prazdroj

Plzeň zná nového Mistra výčepního

V silné konkurenci desítek hostinských regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr výčepní v Plzni zaujala v pondělí 9. února porotu svým umem a přístupem nejvíce trojice Jakub Bruj, Viktor Palangari a Martin Anderle. Vítězem kola se stal Jakub Bruj.

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Foto: Plzeňský Prazdroj
Plzeň zná nového Mistra výčepního

Letošní ročník soutěže o nejlepší výčepní či výčepního piva Gambrinus v České republice již zná první finalisty, kteří se utkají o nejvyšší stupínek 26. března na republikovém finále v Plzni. Z každého z osmi regionálních kol postupují tři nejlepší.

V Plzni se jimi stali Jakub Bruj z restaurace Sedmý Nebe Morávka, Viktor Palangari z restaurace U Rajchů a Martin Anderle z Excelent Urban Pub Comix, přičemž zvítězil Jakub Bruj.

„Vítězství pro mě znamená potvrzení toho, že nejsem tak špatný,” svěřil se po finále se skromným úsměvem vítěz Jakub Bruj. Doplnil, že první místo oslaví s přáteli. „A samozřejmě s pivem Gambrinus, jak jinak,” dodal.

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se ověřovaly vědomosti o výrobě nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo.

Skutečným vrcholem soutěžního dne ale byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala nejen řádný oplach sklenice a přípravu výčepních kohoutů, ale zejména různé styly čepování včetně "na dvakrát" a "na hladinku". Samozřejmostí bylo správné servírování půllitrů.

„Drtivá většina soutěžících dokázala, že krásné řemeslo výčepního je v dobrých rukou a že poctivá péče o pivo z českých hospod a restaurací nejen že nevymizela, ale naopak je na stále vyšší úrovni. Všem, kteří se přihlásili, blahopřeji. Pivovar Gambrinus podporuje všechny výčepní, kteří se chtějí ve svém řemesle dále zdokonalovat. Jejich přístup k pivu je pro správný požitek z napití rozhodující,” připomněl dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek známou pravdu, že sládek pivo vaří, ale až hostinský ho dělá.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků