Hlavní obsah

Plošným testováním v Olomouci má projít okolo čtyř tisíc dobrovolníků

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychle a bez problémů probíhá od pátku plošné testování na přítomnost protilátek na onemocnění covid-19 v Olomouci. Celkem mají jen v tomto městě projít testy na čtyři tisíce dobrovolníků.

Foto: Magistrát města Olomouce

Článek

Termíny na odběry jsou v tuto chvíli již obsazeny. Celkové výsledky plošného testování se veřejnost dozví v průběhu května, odborníkům pomohou při výzkumu kolektivní imunity či při hledání vakcíny.

Obavy, že na ploše před hypermarketem Globus vzniknou dlouhé fronty, se v Olomouci díky výborné organizaci odběrů nenaplnily. Jediná fronta se utvořila v pátek ráno, když desítky lidí přišly ještě před spuštěním testování.

„Musím říct, že to tady od příchodu až po zjištění výsledku probíhá naprosto bez zádrhelů a rychle. Zájem dobrovolníků byl veliký a je dobře, že tady nemusí trávit spoustu času čekáním,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek, který se hned po spuštění rezervačního systému do programu přihlásil.

„Chtěl jsem osobně pomoct projektu, který má podle mě velmi dobrý smysl. Poskytne odborníkům mnohem širší informace o tom, jaká je reálná situace v naší populaci, a umožní stavět další rozhodování na co nejvíce objektivním základě,“ vysvětlil primátor. „Samozřejmě i pro každého z testovaných je důležité, když zjistí, že je v pořádku.“

U vstupu dostane přihlášený účastník dotazník, ten odevzdá v prvním stanu, kde obdrží pořadové číslo. Následně je během okamžiku povolán do testovacího stanu, kde probíhá odběr krve ze žíly. Následuje pak zhruba patnáct až dvacet minut čekání na výsledek. V případě, že je výsledek testu negativní, celé testování tím pro účastníka končí. Pokud je naopak pozitivní, následuje ještě v dalším stanu výtěr z nosohltanu, který potvrdí či vyloučí případnou aktivní infekci.

Cílem testování je odpovědět na základní otázku, kolik lidí nemoc již prodělalo. Člověk, který test podstoupí, si nejen ověří, že je zdravý, ale poskytne důležité údaje pro zdravotníky a vědce. Studii organizuje Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultní nemocnice Olomouc, zapojen je také Ústav lékařské mikrobiologie, kde se budou podrobněji zkoumat protilátky proti viru.

V Olomouckém kraji se na průběhu testování kromě hejtmanství, ÚMTM, FNOL a Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého podílí také Armáda ČR, Krajská hygienická stanice, vedení dotčených měst a hypermarket Globus Olomouc.

Testování probíhá současně i v Praze, Litoměřicích, Uničově, Litovli a Brně. Podle informací z Ústavu molekulární a translační medicíny budou první celková hrubá data známa na začátku května.

Reklama

Výběr článků

Načítám