Hlavní obsah

Plnění ingotu tekutým kovem odstartuje soutěžní klání škol v řemeslném umu 

Novinky, Petra Jurásková
Aktualizováno

Nevšední soutěže z hutního prostředí čekají na účastníky letošních Řemeslných her. Už čtvrtým rokem je pořádá Střední odborná škola Třineckých železáren (SOŠ) pro žáky základních škol a na profesionální úrovni pro studenty středních odborných škol.

Foto: Petra Jurásková

Na studenty letos čekají stejně náročné úkoly jako loni.

Článek

Letos jsou hry jednou z akcí Roku průmyslu a technického vzdělávání, mají podpořit zájem mladých lidí o techniku.

Řemeslné hry pod záštitou generálního ředitele Třineckých železáren Jana Czudka se pro základní školy uskuteční v areálu školy ve středu 15. dubna. Soutěžní klání mezi středními školami ve čtvrtek 16. dubna. „Cílem projektu je probudit u žáků základních škol zájem o řemeslné a technické obory. U žáků škol středních jde pak hlavně o rozvoj tvořivosti a soutěživosti,“ uvedl ředitel soutěže Jan Jakeš.

Na kvalitní absolventy technických oborů je ve firmách v zemi kladen stále větší důraz. „Třinecké železárny s ohledem na rozvoj technologií a modernizaci provozů potřebují zcela novou generaci zaměstnanců, kteří umí pracovat s počítačem. Provozy se dnes ovládají odlišným způsobem, než v minulosti, a proto jsou požadavky na nové pracovníky vyšší, řekl bych téměř na programátorské úrovni. Když budou do pracovního procesu nastupovat dnešní žáci základních škol, technologie budou ještě pokročilejší,“ podotkl generální ředitel hutě Jan Czudek.

Každoročně firma zaměstná v rámci generační výměny až 250 lidí v nejrůznějších oborech od zručných dělníků po technology výroby a řadu dalších.

Žáci základních škol si na soutěži „zkusí“ plnění ingotu roztaveným kovem. „Ustrojí se do nehořlavého kabátu a ochranného štítu, nasadí si rukavice a za pomocí nalévací lžíce musí naplnit model ingotu barevnými plastovými míčky,“ přibližuje ředitel soutěže.

V části pro středoškoláky v oborech Elektrotechnik, Hutník, Zámečník, Instalatér a dalších budou úkoly složitější. Družstva budou muset například sestavit naváděcí armaturu, která je součástí válcovací trati či se na pět minut stát hasičem a splnit řadu dalších úkolů. Porovnat své kvality přijedou vybrané studentské týmy z České republiky, Polska, Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska a poprvé z Ukrajiny.

Neméně důležitou součástí pak bude připravovaný workshop zástupců jednotlivých škol se stěžejním tématem duálního systému vzdělávání a jeho realizace v jednotlivých zemích.  

„Škola chce na trh práce generovat kvalitní absolventy učňovských oborů – zručné obráběče, zámečníky, elektrikáře, ale i maturanty pro vysoké školy nebo pro firmy, kteří zvládnou nové technologie a umí pracovat rukama i hlavou. Proto s Třineckými železárnami, kde pracuje nejvíce našich absolventů, úzce spolupracujeme,“ informoval ředitel SOŠ Aleš Adamus.

S hutí škola intenzivně spolupracuje jak na teoretické, tak praktické výuce a reaguje tak na nově zaváděné technologie a řadí je do učebních osnov.

Na Střední odbornou školu TŽ letos poslalo přihlášku 312 zájemců. Nejvíce do oborů Elektrotechnika, Hutník operátor a Strojní mechanik (zámečník). Zájem pomalu roste i o dřív nenaplňované hutní obory, a to tříletý obor Hutník. Naopak stále chybí na provozech hlavně budoucí slévači a koksaři. Konkrétní naplněnost jednotlivých oborů se ukáže na konci dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám