Hlavní obsah

Placení strážci rybářských revírů se osvědčili

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Máme 650 dobrovolných strážných a všichni dohromady toho neudělají tolik jako jeden profesionál,“ hodnotí po roce fungování práci placených strážců rybářských revírů Petr Dimitrov ze Západočeského rybářského svazu v Plzni.

Foto: ČRS Plzeň

Členové profesionální rybářské stráže na společné kontrole s policí.

Článek

Čtveřice porybných, kteří za svoji práci dostávají mzdu, vyrazila poprvé do terénu loni v říjnu. Jen za posledních šest měsíců zkontrolovali 5,5 tisíce rybářů.

„Během kontrol odhalili stovky přestupků proti rybářskému řádu a zadrželi i několik pytláků. Mezi nejčastější prohřešky patřilo překročení doby lovu, ponechání si více ryb, než povolují předpisy, ale také nedodržování administrativní povinnosti s lovem spojené, jako je například zapsání docházky k vodě do úlovkového listu,“ vypočítával Dimitrov. Strážci se setkali například i s takovými rybáři, kteří chytali na osm prutů, přičemž lovit mohou pouze na dva. Výjimkou nebylo ani pět kaprů v síťce, ačkoliv rybářský řád povoluje ponechání pouze dvou kusů.

Teritorium mají profesionální strážci rozdělené. Působí na Plzeňsku, Klatovsku, Tachovsku a Karlovarsku. „Každý z nich má pod sebou třináct místních organizací rybářského svazu, kterým slouží jako poradce, pořádá společné kontroly s dobrovolnou rybářskou stráží a provádí jejich školení. Vybaveni jsou GPS navigací se čtečkou čárových kódů, vodotěsným fotoaparátem, lodí s příslušenstvím a uniformou,“ pokračoval Dimitrov.

Strážci jsou nekompromisní i v případech zjištěného nepořádku na břehu. „Většinu odpadků okolo břehů mají na svědomí právě rybáři a jediným osvědčeným řešením je zadržení povolenky za neuklizení místa lovu,“ konstatoval Dimitrov.

Nasazením placených strážců si vedení rybářského svazu slibuje především větší represi na nepoctivé rybáře. „To se nám daří. Profistrážný si odběhá kolem vodních toků 60 hodin měsíčně. Chodí ráno, přes den nebo v noci a někdy v doprovodu policie. To se mezi rybáři rozkřiklo a už si tak nemohou být jisti tím, že na ně nikdo nepřijde,“ uzavřel Dimitrov. (pab)

Reklama

Výběr článků

Načítám