Hlavní obsah

Písek nebude na oslavy vyhlášení samostatnosti republiky čekat do 28. října

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne že by toto kdys královské město nad Otavou pohrdalo, najmě v případě stého jubilea vzniku samostatné republiky, tímto státním svátkem, leč známé historické události evidují právě Písek jako místo, kde nedopatřením vlastenci jásali o dva týdny dříve. Proto zde s předstihem proběhnou lokální akce.

Foto: archiv

Dobová fotografie

Článek

Tyto události jsou spojeny s postavou redaktora Františka Hanzlíčka, který 14. října 1918 nedopatřením pronesl k davu, tvořeného zejména něžnou částí populace, památná slova: „Právě v tomto okamžiku v Praze na Staroměstském náměstí vyhlašují Československou republiku a já ve vší formě vyhlašuji Československou republiku v Písku.“

K omylu došlo tím, že chystaná akce byla prozrazena, a vyhlášení generální stávky, iniciované Ústřední socialistickou radou v Praze bylo proto odloženo, nicméně, Písek není Praha, a tak se o změnách pochopitelně Hanzlíček, pověřený akt samostatnosti k datu 14. října oznámit lidu, jaksi nedozvěděl. 

Písečtí tato „fakta“ přijali s jásotem, a dav strhával symboly monarchie rakousko-uherské éry, hanobil portréty zesnulého císaře pána, vyvěšoval trikolóry… Národnostní nadšení se rychle šířilo do okolí, reagovali na ně i vojáci, nerespektující své nadřízené, u pošty byly vysazeny lípy svobody.

Krátce poté byl zjištěn skutečný stav dění, a to díky z Prahy dorazivším očitým zprávám, že žádná samostatnost vyhlášena nebyla. Komise, sestavená pro šetření těchto ukvapených událostí, pod očekáváním brzkých změn nikterak výrazně aktéry nepostihla - starostu to stálo 200 korun pokuty za vyvěšení vlajky, Hanzlíčka pár dnů žaláře.

Paradoxně skutečné vyhlášení republiky brali po těchto zkušenostech Písečtí s rezervou, a tak ve finále regulérní oznámení samostatnosti proběhlo pro nedůvěru v informace Písku až 29. října - opět Hanzlíčkem.

K výročí těchto událostí chystají písečtí spoustu akcí - jednak bude 14. října v provozu parní lokomotiva na trati Protivín - Putim - Písek - Záhoří a zpět, jejíž souprava doveze symbolicky redaktora Hanzlíčka, představovaného moderátorem slavností Miroslavem Marešem, vyhlášení republiky bude předcházet rekonstrukce generální stávky. Také ten den proběhnou na Velkém náměstí farmářské trhy, a to již od 9 hodin.

O den dříve se mohou rodiny i jednotlivci  zúčastnit venkovní hry – organizátoři jako pomůcky uvádějí jen pohodlné boty a chytrý telefon s aplikací Skryté příběhy - tedy doporučují stáhnout si data zahrnující instrukce a off-line mapu města k trase hry Jednodenní republika.

Zapojilo se pochopitelně i vlastenecké Divadlo Pod čarou, kde bude k vidění mezinárodní putovní výstava mapující období od 30. let 20. století, od doby počátku výcviku budoucích příslušníků RAF, Mnichovské dohody, až po věznění v ruských koncentračních táborech - výstava potrvá od pátku 12.10. do neděle 14.10. V sobotu i v neděli zde proběhne od 19 hodin představení hudební komedie scénáristy a režiséra Františka Zborníka O 14 dní dříve aneb Svoboda nadvakrát.

Nejbližší akcí je přednáška PhDr. Jiřího Práška Jak v Písku vyhlašovali republiku, která se uskuteční ve čtvrtek 11. října od 16 hodin v přednáškovém sále Prácheňského muzea, a naopak až 25. 10. se tamtéž uskuteční přednáška držitele Literární ceny Knižního klubu PhDr. Dalibora Váchy Československé legie v Rusku a vznik republiky.

Všichni jsou zváni na víkendové oslavy bez metálů, proslovů a slibů politiků, připomenout si tu naši republiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám