Hlavní obsah

Pietního aktu romským obětem nacismu v Letech u Písku se zúčastní i kardinál Dominik Duka

Novinky, Vít Konečný

Každoroční ceremoniál spojený se vzpomínkou na oběti nejznámějšího romského koncentračního tábora na našem území v Letech u Písku letos navštíví i kardinál Dominik Duka, který pronese proslov a modlitbu.

Foto: Michal Ritter (CC BY-SA 3.0)

Památník v Letech u Písku.

Článek

Ceremoniál začne v pravé poledne v pondělí 13. května, kdy zazní česká hymna a hymna romských vězňů koncentračního tábora. Následovat bude položení věnců u pomníku obětem a proslov kardinála Duky.

"Myslím, že je opravdu nutné uvědomit si hodnotu lidských obětí a v tomto případě také demonstrovat, že lidská důstojnost patří každému člověku bez ohledu na národ, vyznání či politickou příslušnost. V době, kdy pozorujeme, že otázka lidské důstojnosti je zpochybňována často i urážena, je tato akce důležitá," uvádí Dominik Duka.

Kromě kardinála Dominika Duky potvrdil účast na letošním pietním aktu americký velvyslanec v ČR Norman L. Eisen, zástupci velvyslanectví Maďarska, Anglie, Lotyšska, Dánska, Francie nebo Bulharsko. Prozatím mají organizátoři potvrzenou účast i zástupců Ministerstva školství a kultury ČR.

"Pietní akt je pro komunitu původních českých Romů a Sintů významnou událostí a příležitostí uctít svoje předky, oběti nacismu a občanům připomenout, že patříme do historie českého národa svojí v českých zemích šestisetletou historií. Pietní akt má svoji tradici a své místo v kalendářích velvyslanců zastupitelstev států v ČR, významných osobností politiky a kultury, pozůstalých po obětech, církevních představitelů, představitelů židovských organizací, zástupců občanských sdružení, médií a dalších, a je místem, kde Romové vyjadřují svá přání a tužby," uvedl Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR.

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený k internaci cikánů. Tragédie byla postupně zapomenuta a v 70. letech 20. století byla v těsném sousedství a na malé části bývalého tábora zřízena velkovýkrmna vepřů.

Historii tábora náhodně objevil v roce 1992 americký genealog Paul Polansky a na jistou dobu tím vyvolal bouřlivou diskusi, jejímž výsledkem bylo odkrytí památníčku v Letech za účasti prezidenta Václava Havla 13. května 1995 a vyplacení malého odškodného dosud žijícím obětem.

Od roku 2009 spadá památník pod péči Památníku Lidice. Následujícího roku byla provedena jeho rekonstrukce a rozšíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám