Hlavní obsah

Pevnosti Srebrna Góra říkají slezský Gibraltar

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutná pevnost Srebrna Góra měla chránit Prusko před rakouskými armádami postupujícími od Náchoda. Zatímco většina fortů stavěli v rovině, s využitím vodních překážek na přístupech, pevnost na vrchu Warowné Gory nedaleko Klodska je zcela ojedinělou ukázkou pruského vojenského stavitelství.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Obr na vrcholu hory

Na konci sedmileté války nechal pruský král Bedřich II. vybudovat pevnostní systém. Bylo to v důsledku úspěšného tažení rakouského generála Laudona, jehož vojska se zastavila až před Vratislaví. Bedřich chtěl dalším  vpádům zamezit a po dobytí Svidnice Rakušáky už neváhal. Na vrcholu hory se začalo  stavět.

Jde o několik na sebe vzájemně navazujících a podporujících se tvrzí s ústřední „donjonem“, spojením čtyř půlkruhových věží na pentagonálním půdorysu. Stavělo se v letech 1765 až 1777. Výška stěn je přes 30 metrů, prachárna ukrývala na donjonu 32 tun, celkově bylo v pevnostech 280 tun prachu.

Napoleonova armáda ji nedobyla

Svůj význam ukázala v roce 1807, kdy se Francouzi marně pokoušeli pevnost dobýt. Když se jim to nepodařilo, zcela zplundrovali městečko. Zadržovalo je perfektně střílející dělostřelectvo. Pro svou nedobytnost byla nazvána pevnost Gibraltarem Slezska.

V době míru měla posádka 1760, ve válečném stavu 3754 mužů, s možností až 5000 vojáků, k palbě bylo připraveno 264 děl. Předpolí chránila na východě pevnost Vysoká skála. Nyní slouží jako základna pro mládežnickou organizaci harcerů. Západní stranu zabezpečoval Rohový fort, jižní Ostroh, nyní také základna harcerů.

Po válkách turistická atrakce

Pevnost ztratila  na významu, přestavěli ji na pokusný dělostřelecký polygon. Po prusko-rakouských válkách v roce 1867 byla opuštěna. Od druhé poloviny 19. století sloužila jako turistická atrakce, byla tu výborná restaurace Za 2. války zde bylo  vězení pro polské důstojníky, několik jich odtud uteklo. Mezi válkami opět sloužila jako restaurační zařízení.

Po válce se Poláci báli, aby se Němci nevrátili, a začala devastace objektu. Krátce tu v 60. letech sídlili harceři, v 80. letech pevnost zavřeli. V posledních letech začala obnova, počítá se se zbudováním expozice v kasematech, má tu být i kongresové centrum, k Vysoké skále má vést lanovka. Pod pevností čepují broumovského Opata. Na zdraví!

Reklama

Výběr článků

Načítám