Hlavní obsah

Pevnost Königstein představuje nejdelší městské hradby v čínském Nankingu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutná saská barokní pevnost Königstein tyčící se nad Labem má 2,2 kilometru dlouhou a 43 metry vysokou hradbu. Monumentální objekt stojí na místě, kde se nacházel hrad patřící českému státu. Středověký hrad patřil Českému království až do Chebské smlouvy z roku 1459.

Foto: Sebastian Theil

Pevnost Koenigstein

Článek

Výstava o městských hradbách východočínského Nankingu je otevřena do 5. listopadu 2017. Najdete ji v budově Magdalenenburg a je zahrnuta v ceně normálního vstupného na Königstein.

Má české, německé a anglické popisky, jak je tomu běžné i pro všechny ostatní expozice na pevnosti

Císařská róba, zbraně a cihly s příběhem

Muzeum městských hradeb v Nankingu nechalo speciálně pro königsteinskou výstavu zhotovit repliky svých nejvýznamnějších exponátů. Uvidíte slavnostní císařskou róbu, zbraně a cihly s vyraženými čínskými znaky.

„Každá cihla vypráví svůj vlastní příběh,” uvedl kurátor výstavy Markus Bitterlich. „Na každé se nacházejí nápisy, ze kterých lze vysledovat, kdo ji vyrobil, zkontroloval a dodal. Jde o raný příklad zajištění kvality a statistické kontroly dodaného množství.”

Nanking: nejdelší městské hradby na světě

Osmimiliónová metropole Nanking má nejen tisíciletou historii, ale i nejdelší městské hradby na světě. Z původní 33kilometrové délky se dochovalo 25 kilometrů. Za dynastie Ming se Nanking stal hlavním městem Číny a s jedním miliónem obyvatel i největším městem na světě.

Císař Zhu Yuanzhang nechal město kolem roku 1366 opevnit mohutnou zdí, kterou po 28 let stavělo dvě stě tisíc pracovníků. Kromě přírodního kamene ji tvoří i 100 miliónů cihel. Kompletně celá z cihel je vydlážděná a pochozí koruna hradby. Celá hradba byla původně přerušena 13 městskými branami. Stejně jako v případě pevnosti Königstein jsou do stavby integrovány i přirozené topografické prvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám