Hlavní obsah

Petr Kocman vystoupí v divadle Gong se svými hosty

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Kocman, kterého si jako hosta vybrala Lucka Vondráčková pro turné Hit Tour 2013, natočil klip k písničce Home z alba Crazy Man, kterou napsali Jiří Vondráček a Hana Sorrosová. Píseň zazní na Petrově koncertě i 6. března v pražském divadle Gong, kam si Petr pozval mezi hosty i Honzu Nedvěda.

Foto: archív autora

Petr Kocman

Článek

Druhým zvláštním hostem koncertu bude špičková bluegrassová kapela Monogram, která slaví veliké úspěchy i v USA a společně s Petrem zahrají několik jeho písní ve speciálních úpravách, tak jak je Petrovi fanoušci určitě neznají!

Jak dlouho se věnujete hudbě? A proč zrovna country styl?

Hudbě se věnuji pasivně už od narození, kdy u nás zněla jak z kazet a vynylů, ale především živě, kdy mi hrával tatínek sám, nebo se svými kamarády. A pak mi taky hrávali „do kolíbky“ Greenhorni, Michal Tučný, Fešáci, Věra Martinová a další, když zavítali k nám domů, většinou při svých cestách na koncerty po republice. No a aktivně? Když to tak počítám, tak letos mám vlastně takové výročí. Jsem 30¨let v branži a 20 let dělám muziku profesionálně. Strašně to letí… A proč country? U nás doma zněla vždycky různá hudba. Můj dědeček hrál na housle, byl to starý poctivý kantor a miloval klasiku, především Mozarta. Tatínek miloval Beatles, což jsem zdědil po něm, ale když uslyšel poprvé, při návštěvě Československa Pete Seegera, tak zjistil, že to je hudba jeho srdce – country! A pak už to šlo přirozenou cestou. Do Čech přijel třeba Johnny Cash, hráli tady Greenhorns, Fešáci atd. Ale hlavně, byla to americká muzika, kterou jsme hltali třeba ve westernech a představovala svobodu, tak třeba i právě proto country. Prostě je to životní styl.

Spolupracujete také s Luckou Vondráčkovou, která je považována spíš za interpretku popu a taneční muziky. Proč právě Lucka, čím vás oslovila?

Nějaká těžší otázka by nebyla? Je to velmi prosté, Lucku mám prostě rád. A to především proto, že je to slušný a hodný člověk a umí. A taky snad neznám nikoho pracovitějšího a cílevědomějšího, v tom nejlepším slova smyslu, což nesmírně obdivuji. A navíc, s Luckou je pohoda a legrace, což je u jakékoliv spolupráce velmi důležité, pak to všechno jde tak nějak samo. Proto jsme si taky vloni užili její první veliké turné „Hit Tour“, kam mě pozvala jako hosta a kde jsme si zazpívali náš duet. Při poslechu jejich písniček jsem si opět uvědomil, jak mě baví právě tou rozmanitostí rytmů a i žánrů a že je to vlastně country. Protože – „Country je všechno, co se mi líbí“. A koukněte se někdy, jak Lucce sluší kovbojskej klobouk.

V Praze vás v březnu čeká koncert. Co k němu prozradíte?

Po dlouhé době zase zahraji v Praze, takže se těším. Zazpívám písničky starší, připravil jsem si i pár nových kousků, mimochodem, poprvé zazní živě na jevišti v premiéře písnička Home, o které jsme se bavili před chvílí. A jelikož mám rád hudební setkávání, tak jsem si pozval i hosty. Skvělou bluegrassovou kapelu Monogram, která mě mimo jiné doprovodí v pár mých písničkách, které normálně hraji se svojí doprovodnou kapelou elektricky a s bicíma, a nebo písničky, které normálně na koncertech nehraji. Takže to bude tak trošku jinak – akusticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám