Hlavní obsah

Pětihodinová akce a tisíce snímků: Kladno má termální mapu svého území

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z tisíců snímků území Kladna, které letadlo s termokamerou nasnímalo v březnu, již specialisté společnosti TopGis zpracovali termální mapu. Zpřístupněna veřejnosti bude v budoucnu v Geoportálu města.

Foto: MMK

Dubská, Sev.en Energy AG

Článek

Termosnímkování města se uskutečnilo během necelých pěti hodin jedné březnové noci. „Výsledkem je mapa města, která ukazuje úniky tepla z budov a dopravní a technické infrastruktury, tudíž bude možné do budoucna lépe naplánovat energeticky šetrná a přínosná opatření ve městě. Letadlo z výšky 800 metrů nasnímalo více než 3 000 leteckých snímků pokrývajících území města o rozloze 44 kilometrů čtverečních,“ informoval primátor Kladna Dan Jiránek.

Ve zvoleném termínu byly dobré podmínky, tedy nízká vlhkost, minimální rychlost větru a teplota až -8°C. Najít optimální počasí na letecké snímkování není v žádném období jednoduché.

„V létě nám nestačí jen teplo, ale hlavně bezoblačné počasí. Pro termální snímkování v zimě je to ještě složitější, nejenže potřebujeme mráz, ale také nízkou hladinu vlhkosti, bezvětří, aby vítr nasnímkované teploty neofoukl jinam," uvedla Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis.

Termomapu specialisté zpracovali ve dvou verzích – barevné a černobílé, a je možné, dle nastavení tzv. teplotního klínu (barevné škály dle teploty) zvýraznit teploty objektů či míst, dle konkrétních požadavků uživatele. Nyní se pracuje na optimálním nastavení teplotních klínů, aby výstupy měly co nejvyšší vypovídací schopnost, vzhledem k tomu, že teplotní rozdíly jsou v mapě u některých objektů nepatrné a jinde naopak dosti rozdílné.

„Při pohledu na termální mapu jsou na první pohled dobře patrné objekty, u nichž je teplotní rozdíl oproti okolí značný. Jedná se například o komíny elektrárny v areálu společnosti Sev.en Energy AG, nádrže v areálu úpravny vody u křižovatky ulic Pražská a Unhošťská na kročehlavském sídlišti či rybníky Kročehlavský a Bažantnice. Právě u těchto objektů nás překvapilo, jak na první pohled z mapy doslova září,“ podotkl primátor.

Přístup veřejnosti přes Geoportál města

Dalším krokem je nyní zapracování termální mapy Kladna do Geografického systému Statutárního města Kladna.

„Tam ji bude možné uživatelsky přívětivě porovnávat s jinými mapovými podklady, jako je mapa inženýrských sítí, katastrální mapa, letecké mapy z různých časových období apod. Dalším krokem bude zpřístupnění tohoto výstupu v Geoportálu města, kde veřejnost najde kromě řady mapových výstupů a vrstev nově také termální mapu Kladna. Termín a podmínky nahlížení včas zveřejníme,“ konstatoval radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Reklama

Výběr článků

Načítám