Hlavní obsah

Pekařská neděle nabídne ochutnávku chlebů, malý jarmark a hry pro děti

Novinky, Michaela Mitáčková

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravuje na neděli 26. července jednu z hlavních doprovodných akcí k výstavě Příběh chleba. Lidé se mohou ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně těšit na Pekařskou neděli, která nabídne ochutnávku chlebů, malý jarmark nebo zábavu pro děti.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Akce začne ve 13 hodin a skončí v 18 hodin. Hlavní částí odpoledního programu bude ochutnávka doma vlastnoručně upečených chlebů, které mohou lidé přinést na začátku Pekařské neděle.

„Pokud si doma pečete vlastní chléb, přineste jej na naši ochutnávku, přiložit můžete i recept, případně nabídnout kvásek, který zařadíme do burzy chlebových kvásků. Jako poděkování za účast pro vás bude připravena soutěž o kuchyňské spotřebiče,“ upřesnila za organizátory akce Ivona Bořutová. Ochutnávka se uskuteční ve výstavním prostoru muzea v budově 14 továrního areálu.

Bohatý program bude ale připraven i na platformě mezi továrními budovami 14 a 15. Návštěvníci se mohou těšit na pečení chlebových placek ve speciální peci, ukázku moderních technologií pečení s firmou ETA, na dožínkové koláče od Pekárny u Jahodů nebo na domácí tyčinky od paní Malé.

Zájemci o výrobu domácích chlebů a pečiva si budou moci doplnit i své suroviny na výrobu pečiva. K mání bude například několik druhů mouky nebo ošatky. Keramická dílna Kampanela manželů Crlových nabídne keramiku našich babiček. Martina Janišová společně s Mojí dílnou představí nejrůznější slaměné a dožínkové věnce a další květinové vazby a dekorace. Se svým stánkem bude na platformě i prodejna Dary kraje, která nabídne především regionální gastronomické speciality.

Připraveno bude také občerstvení a děti si navíc užijí tvořivé dílny a zábavu inspirovanou tématem výstavy. Milovníci techniky budou moci obdivovat zemědělské stroje a vozidla. Celá akce potrvá do 18.00 hodin.

Výstava Příběh chleba připomíná, jakým způsobem se chléb dostával na stůl našich předků. Dokumentuje také tradiční způsoby hospodaření na polích, zpracování obilovin a pečení chleba v dobách minulých. Její součástí je i projekt nazvaný Naše kořeny.

„Máte doma staré fotografie, které zachycují tradiční hospodaření nebo se vztahují k domácí přípravě chleba a zpracování obilí? Podělte se s ostatními o zajímavé pohledy do minulosti a obohaťte muzejní fotoarchiv,“ vyzvala kurátorka výstavy Petra Hanáková s tím, že stačí, když lidé přinesou do muzea staré fotografie a předají je na recepci v budově 14, případně je mohou zaslat elektronickou poštou. Po oskenování se fotografie vrátí zpět majiteli. Kopie budou následně s jeho svolením instalovány ve výstavě.

Návštěvník, který přinese alespoň jednu fotografii, získá obratem volnou vstupenku na výstavu Příběh chleba, kterou může uplatnit pro jednorázový vstup až do konce srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám