Hlavní obsah

Pavilony novojičínské nemocnice projdou kompletním zateplením a dočkají se i nové fasády

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Nový Jičín zahájila na přelomu léta a podzimu kompletní revitalizaci plášťů nemocničních budov. Kromě nových oken se jednotlivé pavilony dočkají také nové fasády. Modernizace za téměř padesát milionů korun potrvá do srpna příštího roku.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

Nový „kabát“ získají postupně všechny objekty s výjimkou pavilonu interních oborů, pracoviště nukleární medicíny, budovy ředitelství a radioterapie.

„Některé budovy se nachází ve velmi špatném technickém stavu. Naopak některé byly zatepleny zhruba před patnácti lety, proto bude rozsah stavebních prací u jednotlivých budov různý. Některé pavilony proto získají jen novou fasádu, jinde bude muset být provedena náročnější rekonstrukce, od opravy střech, přes kompletní výměnu oken a následné zateplení,“ prozradil ředitel Nemocnice Nový Jičín MUDr. Karel Dostalík s tím, že úpravami v těchto dnech už prochází například dětské a transfúzní oddělení.

Celkově si oprava budov v areálu nemocnice, již provozuje společnost AGEL, vyžádá investici ve výši 49 milionů korun. Pětatřicet milionů korun zaplatí Moravskoslezský kraj, který je pronajímatelem nemocnice, a zároveň vlastníkem nemovitostí. Rekonstrukce je také financována z evropských peněz prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí, konkrétně z Fondu soudržnosti, který na zateplení budov poskytl 14 milionů korun.

„Tato investice je jednou z mnoha, které Moravskoslezský kraj vkládá do svých zdravotnických zařízení. V novojičínské nemocnici se v současnosti realizuje projekt, který je součástí souhrnného projektu Ekologizace zdravotnických zařízení zřizovaných Moravskoslezským krajem. Krajští zastupitelé ho schválili v roce 2008, kdy Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně byla příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. V rámci tohoto souhrnného projektu se už podařilo revitalizovat například objekty v nemocnicích v Orlové, Karviné-Ráji, před dokončením jsou nemocniční budovy v třinecké a havířovské nemocnici. Částečné opravy probíhají také v krajských nemocnicích v Krnově, Opavě a Frýdku-Místku,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví ing. Jiří Martinek. 

Během rekonstrukce nebude zdravotní péče na jednotlivých odděleních nemocnice žádným zásadním způsobem redukována, ovšem pacienti musí v průběhu roku počítat s možnými drobnými provozními problémy způsobenými některými nutnými stavebními úpravami.

„Nejvíc práce náš čeká během revitalizace lůžkové chirurgie. Ta se však bude pravděpodobně opravovat nejdříve příští rok,“ doplnil ředitel nemocnice, který si od úprav budov slibuje značné energetické úspory, včetně úspor tepelné energie a snížení provozních nákladů na opravy a údržbu jednotlivých objektů.

„Nehledě na to, že nemocnice díky zateplení získá novou pro pacienty mnohem přívětivější podobu. Věřím proto, že pacienti i zaměstnanci některé situace, které nastanou v důsledku stavebních prací, omluví a rád bych je v tomto smyslu požádal o toleranci i pochopení,“ uzavřel Karel Dostalík.

Reklama

Výběr článků

Načítám