Hlavní obsah

Patnáct let s párou: Osoblažka vyrazí 8. května do nové sezony

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctá turistická sezona na Osoblažsku začne tradičně 8. května. Ve středu poprvé po zimní přestávce vyjede na úzkokolejku parní vlak s pestrou soupravou historických výletních vozů. Cestující si mohou vybrat, zda pojedou v pivním nebo cyklo vagónu, zapojen bude i vůz pro imobilní pasažéry.

Foto: David Chovančík

Historický parní vlak na úzkokolejné trati na Osoblažsku.

Článek

Od 10 hodin na nádraží v Třemešné ve Slezsku bude hrát country kapela Gigiband, speciality nabídnou v Pivním vagónu. Slavnostní hvizd píšťaly zazní v 10.45 hodin, kdy se parní vlak vydá do Osoblahy se zastávkou ve Slezských Rudolticích. Zde se otevře malé nádražní muzeum o historii železnice a Osoblažské úzkokolejky.

„V rámci spolupráce mezi obcí Slezské Rudoltice, společností Osoblažská úzkorozchodná dráha, která nádraží vlastní, a nadšenci z Klubu osoblažské úzkokolejky se podařilo vytvořit malou expozici. Ta bude postupně doplňována o další exponáty. Návštěvníci se mohou těšit na staré jízdní řády, jízdenky nebo fotografie,“ informoval Pavel Schreier ze Slezských zemských drah.

Do Osoblahy parní vlak dorazí v 12.03. „Osoblažské ochotnické divadlo připravilo pro turisty divadelní představení v místním nádražním skladišti. Prezentovat se budou sociální podniky Sladké Osoblažsko a Osoblažský Bertík. První nabídne různorodé marmelády a druhý zase ruční dekorace nebo dárkové předměty. Nebude chybět tradiční stánek Osoblažské paličkované krajky, kde si zájemci vyzkouší paličkovaní. Oblíbenou klasikou je také možnost projížďky na koních z Minifarmy Osoblaha. Novinkou se stane provoz povoznictví v režii Přemyslovského dvora, který nabídne netradiční jízdu s poníky ve stylovém vozíku z nádraží do centra Osoblahy. Na náměstí stojí například socha loupežníka Hotzenplotze, která připomíná, že jde nejen o jméno oblíbeného raubíře, ale také německý název městečka Osoblaha,“ přibližuje program David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Pohádkový parní vlak s loupežníkem Hotzenplotzem vyjede na úzkokolejku v sobotu 1. června. Od června pak historické parní vlaky posupí po kolejích každou sobotu. Vydat se jimi je tak možné n prohlídku expozic zámku v Linhartovech či Slezských Rudolticích. Zde se navíc 15. června se koná Rudoltický traktor, kdy do uliček obce vyjedou veteráni i moderní stroje zemědělské techniky Osoblažska.

Na konci školního roku 29. června se děti se samými jedničkami na vysvědčení svezou parním vlakem zdarma. O prázdninách parní vlak své cestující zaveze 13. července na Fajne léto ve stylu western nebo 17. srpna na dožínky. A 24. srpna vyrazí večerní parní vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích.

Velkou parní akci zažije Osoblažsko v sobotu 7. září, kdy si připomene 15 let od vypravení prvního výletního parního vlaku na Osoblažce. Zároveň se tento den budou konat poslední jízdy parní lokomotivy Malý Štokr U57.001, kterou čeká velká oprava. Novou akcí, připomínající historické události, bude v sobotu 21. září parní jízda do válečného roku 1939 s uniformovanými vojáky a vojenským doprovodným programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám