Hlavní obsah

Parkurová soutěž Jumping Show v Ostravě - Bělé

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 22. - 23. srpna se koná v areálu Jezdeckého klubu Baník Ostrava v Ostravě - Staré Bělé soutěž v parkurovém skákání Jumping Show Ostrava. V sobotu se na kolbišti sešlo 126 dvojic. V neděli 23. srpna od 9 hodin na svoji závodní příležitost čekalo dalších 78 dvojic.

Foto: Josef Zajíc

Jumping Show Ostrava. Stará Bělá. 22.8.2015.

Článek

V sobotu 22. srpna 2015 od 9.00 hodin probíhal první den parkurové skákací soutěže  Jumping Show Ostrava na výškách překážek 80 - 125 cm v kategoriích skok ZZ, ZM, Z, ZL a L*.

Pod vedením hlavního rozhodčího Richarda Bauera a dalších organizátorů soutěže připravil na písčitém kolbišti zajímavé parkurové tratě Jan Hudeček. Závod se konal v areálu jezdeckého klubu Baník Ostrava ve Staré Bělé.   

První den se soutěže zúčastnilo 126 dvojic, jezdec a jeho kůň, kteří divákům předvedli mnohdy nádherný soulad mezi člověkem a zvířetem vybudovaný citlivým vztahem mezi sebou a také tvrdým a náročným tréninkem.

V sobotu 22. srpna se soutěže skok ZL výška překážek do 110 cm zúčastnilo 39 dvojic.  O nejlepším umístění rozhodne nejrychlejší čas těch, kteří se v soutěži nedopustí trestných bodů. Za jedno shození překážky obdrží dvojice 4 trestné body.

Vítězství si vybojovala Dana Pinkavová s koníkem Lassy 2 ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Druhou příčku obsadil Pavel Holešovský s koníkem Bora 1 a na na třetím místě se objevila dvojice Jana Gračková a koník Algema ze Slovanu Frenštát pod Radhoštěm.

„V soutěži skok ZL - což znamená výška překážek 110 cm, se parkur jede na čas, a ten je také určující ve výsledném pořadí. Já jsem dnes byla nejrychlejší a dojela jsem bez trestných bodů. K tomuto sportu mě přivedl zájem o koně. O ty krásná velká zvířata, kde jde o soulad dvou živých bytosti, mezi člověkem a koněm. Ta dvojice si musí sednout. Pak je možné bojovat o příčky nejvyšší," řekla po soutěži Dana Pinkavová ze Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Ve 13.45 byla zahájena soutěž skok L* s výškou překážek do 115 cm. Té se zúčastnilo 26 dvojic. Dle pravidel v této soutěži po prvním kole došlo k rozeskákání, do kterého postoupily tři dvojice s nulovým ohodnocením. Po změně parkuru se tito tři utkali o vítězství.

Nejrychlejší bez trestných bodů byl domácí závodník z jezdeckého klubu Baník Ostrava Marek Hentšel s koněm Cameron 2 v čase 34.05 sekund. Finálový parkur byl postaven na 280 m a 6 překážek.

Druhé místo obsadila Jana Gračková s koněm Allgema v čase 39.25 a třetí příčku obsadila Martina Špalková s koněm Colmantino z JK Caballero - 42.94 - 8 trestných bodů.

V neděli 23. srpna 2015 od 9.00 hodin parkur pokračoval v dalších pěti soutěžích. Poslední, v kategorii skok "S", byla zahájena ve 13.00 hodin odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám