Hlavní obsah

Parkinsonici se sjedou do Dubňan na Slovácku už na desátou Parkinsoniádu

Novinky, Táňa Pikartová

Jubilejní setkání laděné jako sportovní a společenské se uskuteční první srpnový víkend. Na Slovácko se sjedou tradičně parkinsonici z Česka, Slovenska, Polska a Rakouska. Bude jich víc než dvě stě padesát.

Foto: Táňa Pikartová

Mezi oblíbené sportovní disciplíny každé Parkinsoniády patří stolní tenis.

Článek

Dubňanská Parkinsoniáda je místem, kde se s chutí scházejí lidé, kteří s nevyléčitelnou Parkinsonovou chorobou bojují. Hlavním soutěžním dnem letošní 10. Parkinsoniády, kterou pořádá sdružení Parkinson Slovácko, je sobota 5. srpna v dubňanské sportovní hale Želva.

Soutěžící změří síly například ve stolním tenisu, v šipkách, curlingu, hodu míčem na koš, ve střelbě hokejkou, bowlingu i kopu na branku. Účastníci Parkinsoniády si budou moct mimo soutěž vyzkoušet i holandský biliár, stolní kuželky, šachy, kroužky a hlavolamy.

Parkinsoniáda už na Slovácko svébytně patří. Je smysluplnou a neodmyslitelnou událostí slováckého léta. Sportovní, ale současně i společenská akce, na kterou se sjíždějí parkinsonici dnes už po stovkách ze čtyř evropských států, je povzbuzuje v pohybové aktivitě, soutěžením je pomáhá vymanit z izolace, posiluje sebevědomí a v každé vteřině dbá motta: Život je pohyb a pohyb je život.

„Člověk, kterého přepadne Parkinsonova nemoc, se dostává do těžko řešitelné situace. Je omezen silně na pohybu, třese se, těžko se obléká, těžko provádí další běžné životní úkony. To způsobuje nervozitu, deprese a stav se stále horší. Nezřídka se stává, že ho opustí partner. Pokud se dotyčný nemá s kým družit, nemá kam zajít, nemá kam chodit cvičit, choroba rychleji postupuje a nemocný se stává nepohyblivým. Přichází poslední fáze, ve které se ocitá závislým na cizí pomoci a chřadne nepohyblivý buď doma, nebo v ústavu na lůžku, kde čeká na tu zubatou, která ho jeho trápení zbaví,“ vysvětluje motiv svého rozhodnutí organizovat rok co rok Parkinsoniády, sám parkinsonik Jan Škrkal, předseda sdružení Parkinson Slovácko.

První Parkinsoniáda se konala v srpnu 2008 a od té doby každý rok. Vůbec ale nebylo jednoduché ji uspořádat. Předně bylo třeba sehnat peníze, ochotné dárce a dobrovolníky. „Snad ještě těžší bylo,“ říká Jan Škrkal, „přesvědčit parkinsoniky, aby přijeli a nestyděli se za svůj hendikep. Dnes už je samozřejmostí, že mají první srpnový víkend už trvale ve svých kalendářích zaznamenaný jako účast na Parkinsoniádě v Dubňanech.“    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám