Hlavní obsah

Památník velké bitvy s dlouhým „í“ u Křečhoře

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sto dvacet let se nedaleko obce Křečhoř vypíná monumentální památník, připomínající jeden z nejkrvavějších střetů prusko-rakouské války, známý jako bitva u Kolína. Došlo k ní 18. června 1757.

Foto: Jan Řehounek

Památník

Článek

Po prohrané bitvě u Štěrbohol 6. května 1757 vytáhlo z Moravy vojsko v čele s hrabětem Leopoldem Daunem na pomoc Prusy obležené Praze a naproti mu vyrazili Prusové, vedení samotným králem Fridrichem II. Vojska se setkala v blízkosti Kolína, kde proti sobě stálo asi 54 tisíc rakouských vojáků a 34 tisíc Prusů.

Pruské oddíly obsadily 18. června silnici mezi Kolínem a Plaňany a obec Křečhoř. Odpoledne se jim podařilo prolomit první i druhou obrannou linii Rakušanů. V podvečer bylo již císařské postavení kritické a generál Daun vyslal do boje svou zálohu tří jezdeckých pluků. Těm se podařilo pruskou pěchotu zatlačit a zdálo se, že dosáhnou úspěchu. Jenže za pomoci záloh pruská pěchota průlom uzavřela a rakouské pluky obklíčila.

V této situaci požádal plukovník de Thiennes hraběte Dauna o povolení zaútočit se svým dragounským plukem, který byl sestaven z mladých, dosud nevycvičených vojáků. Daun nejprve odmítl, ale po opakované žádosti svolil. „Stejně se svými holobrádky nic velkého nedokážete!“ prohlásil.

Útok mladých dragounů ale způsobil v bitvě zvrat. Pruská jízda i pěchota začaly ustupovat, do boků jim vpadly další rakouské oddíly a kolem 19. hodiny ustoupily z bojiště poslední pruské voje.

Zdánlivě ztracená bitva se změnila v rakouské vítězství. Na pruské straně přišlo o život 13 398 vojáků a 396 důstojníků a na rakouské straně 8 629 mužů a 359 důstojníků .

Pruský král utrpěl velkou porážku, ale nepřineslo to rozhodnutí prusko-rakouského konfliktu. Válka skončila až v roce 1763 smírem, nevýhodným pro rakouskou stranu. Habsburské mocnářství jím definitivně přišlo o Slezsko a Kladsko.

Památník u Křečhoře připomínající tuto bitvu byl vytvořen podle návrhu Václava Weinzettela v roce 1898. Odhalen a arcibiskupem Františkem Schönbornem posvěcen byl 27. května 1899.

Slavnost ovšem vyvolala národnostní rozbroje, které se táhly ještě v průběhu celého roku. Národní spolky, které se odmítly zúčastnit, kritizovaly, že na pomníku není žádný český nápis, snad kromě dlouhého „í“ v názvu Kolín, a že nebylo dostatečně zdůrazněno, že obětmi na rakouské straně byli především Češi.

V okolí se nachází několik dalších památek na tuto velkou bitvu, například obelisk na vrchu Bedřichov. Zajímavostí je také to, že nedaleká obec Vítězov získala své jméno právě díky vítězné bitvě rakouských vojsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám