Hlavní obsah

Památky z vídeňského Arsenalu zvou do časů, kdy dva výstřely změnily celý svět

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Dvacátého osmého června 1914 byl v Sarajevu spáchán atentát na následníka trůnu habsburského arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este. Kulkami z pistole Gavrila Principa byl do krční tepny zasažen arcivévoda, druhá kule nešťastnou náhodou zasáhla i jeho manželku Žofii Chotkovou.

Foto: Vratislav Konečný

Arcivévodův automobil, v zadní části patrný otvor po kulce, která zasáhla hraběnku Chotkovou

Článek

Císařem Františkem Josefem I. vydaný manifest „Mým národům!“ přinesl celosvětovou válku. Vytvořily se válečné koalice, mocnosti se rvaly pomocí svých miliónů vojáků o ovládnutí světa.

Vítaná záminka

Sarajevo bylo jen rozbuškou v soudku prachu, válka byla na spadnutí, čekalo se jen na vhodnou záminku. Ta přišla v roce 1914, kdy se v Bosně a Hercegovině anektované monarchií v roce 1908, konaly velké manévry. Bosňáci se nechtěli s obsazením smířit, jejich snahy o svobodu podporovali Srbové s vazbou na Rusko.

Manévry probíhaly u srbských hranic záměrně. Šestice srbských atentátníků využila přítomnosti arcivévody na manévrech a v hlavním městě Bosny a Hercegoviny Sarajevu spáchala atentát.

Vina padla na Srby, ti se všemožně snažili válce zabránit. Stařičký císař František se nechal vtáhnout svými militantními generály do vražedné války. Vše bylo v režii militaristického šovinisty na pruském trůně císaře Viléma II. Chtěl vytvořit Německou říši s pohlcením Rakousko-Uherska, které ale potřeboval vmanévrovat do války.  

Na začátku nesmírné nadšení

Branci a odvedenci rukovali do války s nadšením, měla být krátká a vítězná. Přinesla obrovské utrpení, ztráty, nakonec i změnu státního zřízení v řadě evropských států, pro nás samostatnost.

Na počátku byly dvě kule, a dva mrtví, na konci stamilióny vystřelených kulí a milióny mrtvých. Nové technologie, hlavně zavedení rychlopalných zbraní, letadel, ponorek a tanků změnily tradiční formu boje. Zabíjel i plyn.

Válka ale nic nevyřešila, Německo přistoupilo na mír, aniž by bylo poraženo. Za dvacet let odtud vzešel další světový konflikt.

Vídeňský Arsenal

Vojenské muzeum ve Vídni, Arsenal (Heeresgeschichtliches Museum) má rozsáhlé sbírky, značná část exponátů v přízemí patří i sarajevskému atentátu a první světové válce.

Je tu automobil Gräf & Stift Double Phaeton, který vezl manželský pár, po pravé straně vzadu je patrný otvor, kudy vlétla kulka, jež zasáhla hraběnku Chotkovou. Ve vitríně leží arcivévodova uniforma, jsou tu zkrvavená nosítka, Principova pistole FN model 1910 ráže 7,65 Browning. Kulku, kterou zasáhl Princip následníka, ponechali v těle, druhou, která trefila Žofii Chotkovou, mají na zámku v Konopišti, který manželskému páru náležel.

V další části je množství výzbroje výstroje rakouské, německé i srbské armády, také průzkumný dvouplošník Albatros B-II z roku 1915, obří obávaný škodovácký moždíř ráže 380 mm, připomínka monarchistického námořnictva modelem lodi Viribus Unitis včetně ponorek, pancéřová kupole z pevnosti Przemysl aj. 

Množství exponátů upomíná na další konflikty monarchie, na války s Turky, s Prusy, na meziválečné období i nástup fašismu v Rakousku i druhou světovou válku. Venkovní značně zanedbaná expozice ukazuje modernější techniku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám