Hlavní obsah

Památky ve státní péči zřejmě prodlouží kvůli ztrátě ze vstupného návštěvnickou sezonu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělkem 25. května začne na památkových objektech ve státní správě hlavní sezona. Návštěvníci musejí počítat s některými omezeními. Od 11. května jsou otevřeny parky a venkovní areály památek. Vzhledem k situace se počítá, že by měl být zájem o objekty velký, návštěvníkům je co nabídnout.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek ve Valči

Článek

Velmi citelná ztráta

Podle ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové přišel NPÚ asi o 130 milionů korun. Výpadek je velmi citelný, ročně musejí vydělat asi 600 milionů korun. V loňské sezoně navštívilo objekty 5 273 000 lidí.

NPÚ uvažuje o zpřístupnění některých památek po celý týden, tedy bez zavíracích dnů. To ale bude záviset na dalším vývoji situace návštěvnické sezoně.

Přísná opatření podmínkou

Památky budou přístupné za kontrolovaných přísných hygienických podmínek. Zásadou jsou roušky, dezinfekce rukou a počet návštěvníků.

„Někde to bude 5 lidí, někde se využije maxima 20 návštěvníků,“ řekla Naďa Goryczková. „Bude to mít také dopad na výnosy, absorpčnost objektů tak bude mnohem menší,“ dodala. Omezuje se na minimum doprovodný program, nebudou k dispozici audioprůvodce, ani dotykové plochy.

Ve znamení Valdštejnů

Památkový ústav pokračuje desátým ročníkem v cyklu Po stopách šlechtických rodů, letos věnovaný Valdštejnům. Mocný rod nereprezentuje pouze proslulý frýdlantský vévoda a císařský vojevůdce Albrecht. Nositelé jména byli významnými osobnostmi ve všech oborech, těm je věnován letošní cyklus.

Ústřední program vychází ze zámku v Mnichově Hradišti. Ve Valdštejnské hrobce je připravena nová instalace. Taktéž v Sychrově, novou expozici připraví i Valeč, vyvrcholení bude na Duchcově.

Počítá se s Hradozámeckou nocí. Nově bude zpřístupněna věž Jakobínka na hradozámku Rožmberk. NPÚ uvažuje o zpřístupnění některých památek po celý týden, tedy bez zavíracích dnů. To ale bude záviset na dalším vývoji situace návštěvnické sezoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám