Hlavní obsah

Paličkování a vyšívání představuje ostravská výstava Jarmily Pospíchalové

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 16. září přivítal návštěvníky vernisáže výstavy Paličkování a vyšívání Jarmily Pospíchalové kurátor výstavy akademický malíř Karol Hercík spolu se starostou Ostravy-Vítkovic Petrem Dlabalem v Domě u šraněk.

Foto: Josef Zajíc

Jarmila Pospíchalová: Osmičkový závěs, paličkování. Práce na 180 hodin.16.9.2013

Článek

Dům u šraněk v Jeremenkově ulici čp.13 je kulturní zařízení Městského obvodu Ostrava -Vítkovice. Zde se v pondělí v 17 hodin sešli zájemci o zhlédnutí výstavy nádherných paličkovaných krajek a zářivých výšivek technikou rischelie Jarmily Pospíchalové.

"Krajkové doplňky se poprvé objevily až na renesančním oděvu v druhé polovině 16. století v Itálii v prostředí šlechtických dvorů. Rok 1564 je považován za krizový, kdy byl vydán i zákaz pro městské obyvatelstvo, které se chtělo zdobit krajkou jako šlechta. První středisko výroby krajek u nás bylo v Krušnohoří. Později ve východních Čechách se formovala nová krajkářská oblast na Vamberecku a v první polovině 19. století zaznamenáváme krajkářství na Moravě v oblasti Podluží,"  uvedl Karol Hercík.

Jarmila Pospíchalová se narodila ve Vítkovicích. Vystudovala zde střední průmyslovou stavební školu. Po nástupu do práce se přihlásila do kurzu ručního technika v Domě kultury Vítkovic, kde se naučila základům paličkování a vyšívání technikou rischelie. Paličkování ji však uchvátilo nejvíc a tak se postupně pouštěla do stále složitějších krajek a výšivek.

"Každá vytvořená práce - ať paličkovaná krajka nebo vyšitý ubrus technikou rischelie - je pro mě vzpomínkou na dané období a mám ke krajce vytvořený osobní vztah a je tedy přirozené, že se s ní těžko loučím," řekla Jarmila Pospíchalová.

V krátké ukázce paličkování návštěvníkům výstavy předvedla, jak se paličkuje. "Je to jednoduché," konstatovala a začala hbitě a brilantně proplétat paličky mezi prsty, nitě se jen kmitaly a kousek práce byl hotov. Přihlížející jen vzdychli: "Jo, kdo umí, ten umí..."

V Domě u šraněk je téměř každý den nějaký program, prohlídky stálých exponátů a seniorské kluby.

V pátek 4. října pořádá Vycházku s Lenkou Kocierzovou za vítkovickými stromy. Sraz bude v 15 hodin u vodotrysku na Mírovém náměstí ve Vítkovicích. Projíždějí tudy tramvaje č. 2, 3, 12 a 19.

Reklama

Výběr článků

Načítám