Hlavní obsah

Pálavské vinobraní oslaví 70. narozeniny naplno

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již za necelých 10 dní začne jubilejní 70. ročník Pálavského vinobraní, jedné z nejpopulárnějších události moravského pozdního léta. V Mikulově se 8. až 10. září opět sejdou desetitisíce návštěvníků.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

Kouzlo Pálavského vinobraní spočívá v tom, že nabízí zážitky skutečně širokému spektru lidí různých zájmů a generací. Ti si tak na různých místech najdou to své – mohou se vydat za vínem či burčákem, populární hudbou, cimbálkou nebo jazzem nebo s dětmi na šermíře a pohádky.

Oslavy doprovází mimo jiné velkolepý ohňostroj „Slunce a víno“, jenž bude v sobotu 9. září ve 23:15 hodin slavnostně odpálen z Kozího hrádku. Hudbu k němu si mohou hosté užít odkudkoliv, protože bude vysílána na radiové frekvenci 88,9. Lze ji poslouchat také pomocí mobilní aplikace, která nabízí i kompletní program či hlasování v soutěži „O nejlepší burčák“. Navíc umí pomocí notifikací upozorňovat na důležité události či případné změny v programu. Tento užitečný pomocník je ke stažení v Applestore a Googleplay.

Jednoznačnou jedničkou akce je opět samozřejmě víno, které poteče proudem doslova v každém zákoutí Mikulova.

Degustovat nejlepší vína v rámci prestižní Národní soutěže vín Mikulovské vinařské podoblasti mohou návštěvníci od pátku až do neděle v hlavním sále zámku. K veřejné ochutnávce bude k dispozici více než 500 vzorků.

Tradičním místem plným stánků s vínem, burčákem i dalšími dobrotami je Vinařské městečko v Kapucínské ulici. Zde k dobré úrodě požehná všem vinařům také král Václav IV. se svým věrným bohem vína Bakchem. „Víno a burčák budou nabízet i stánky na Náměstí. Celkově se na této velkolepé oslavě vína představí více než šedesát vinařství a vinařů,“ doplnil David Gerneš, ředitel společnosti Mikulovská rozvojová.

Jubilejní ročník se samozřejmě neobejde bez královského páru – krále Václava IV. a královny, kterou opět zahraje Chantal Poullain. Spolu se svou početnou královsko-rytířskou družinou pozdraví všechny návštěvníky při sobotním poledním průvodu. 

Král Václav IV. opět letos udělí právo na výrobu městského vína panu purkmistrovi. Limitovanou edici městského purkmistrova vína budou mít možnost návštěvníci zakoupit a ochutnat v sobotu odpoledne u Udírenské věže a také ve stáncích na Náměstí a ve Vinařském městečku.

Jubilejní ročník nabízí také speciální vydání novin, které představí historii vinobraní. Tu mapuje i nově připravovaná výstava Regionálního muzea v Mikulově pod názvem 70. Pálavské vinobraní 1947–2017. Výstava je na zámku otevřena pro návštěvníky po celé tři dny vinobraní vždy od 9 do 17 hodin.

Oslavit velké výročí, ale hlavně pobavit všechny návštěvníky dorazí do Mikulova hudební hvězdy všech žánrů. Mj. Ondřej Ruml, Cirkus Brothers, Jana Kirschner nebo David Koller s přáteli. Hudební vrchol pak zajistí všechna sobotní vystoupení v amfiteátru, kde se představí Čechomor, No Name či Mig 21.

Reklama

Výběr článků

Načítám