Hlavní obsah

Palác šlechtičen čeká rekonstrukce, potrvá minimálně dva roky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. prosince bude uzavřen Palác šlechtičen na Kobližné ulici v Brně. V ten den se koná rozlučka s bohatým programe. Rekonstrukce potrvá nejmíň dva roky.

Foto: Foto: MZM
Článek

Krásná budova na Kobližné 1 je jednou z nemnoha do dnešních dní zachovalých historických brněnských paláců. Palác přežil modernizaci centra provázející bouřlivý průmyslový rozmach, snad, že svou lokalizací tolik nevadil a nezavazel. Štěstí ho provázelo i po  2. světové válce. Po americkém náletu byl těžce poškozen sousední Althanský palác, který musel být stržen.

V padesátých letech získalo budovu Moravské zemské muzeum. Rekonstrukce podle projektu Bohuslava Fuchse, respektovala historický ráz, současně vycházela vstříc muzejním potřebám.

V budově nalezly místo Etnografický ústav, Dětské muzeum a Metodické centrum muzejní pedagogiky. Koná se tu řada výstavních a dalších akcí.

Za připomínku stojí, že v šedesátých letech v přízemí měla své místo legendární kavárna. Byla navštěvovaná významnými osobnostmi, spontánně vzniklým centrem zejména umělců, výtvarníků a literátů. Neodmyslitelný byl vysoký muž v černém, pan Mario Ander, který provoz brilantně a s noblesou řídil. Do normalizace se přitažlivá kavárna nehodila. A léta po roce 1989 potvrdila, jak nesnadné je oživit kdysi tak přitažlivé a vzácné místo.

Nyní čekají palác nové náročné úpravy. V rámci projektu IROP budou vybudovány dvě nové stálé expozice - Loutkářské umění aneb příběhy českého loutkářství a Tradiční kultura na Moravě v zrcadle času. Budou to expozice nepochybně velmi přitažlivé pro širokou veřejnost. V depozitáčích je skryto mnoho atraktivního, co jen zčásti a občas mohlo zhlédnout oko návštěvníka některé z příležitostných výstav.

Palác šlechtičen bude uzavřen od pátku 1. prosince nejméně na dva roky. Tento den se stane dočasnou rozlučkou s bohatou programovou nabídkou. 

Návštěvníkům zahrají a zatančí všechny složky Slováckého krúžku, zahraje také kapela Metoše, pro děti bude po celou dobu připraven mikulášský a vánoční workshop (zdobení perníčků, výroba figurek do Betléma).

Zpřístupněno bude podzemí Paláce šlechtičen, kde se odehrají tajemné divadelní výjevy s loutkami. Připravená jsou i loutková divadelní představení divadla Vl. Schildera, zpřístupněny budou všechny probíhající výstavy.

Zlatý hřeb přinese osmá hodina večerní v podobě módní přehlídky ze sbírek textilu Etnografického ústavu MZM. Překvapení největší: modely budou předvádět dámy a pánové – zaměstnanci Moravského zemského muzea. Návštěvníci si budou moci koupit zajímavé dárky pro blízké pod stromeček, pro sebe i na památku nedlouhého loučení se šlechtičnami.  

Bohatý program v Paláci šlechtičen se návštěvníkům otevře v pátek 1. prosince od 17 do 22 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám