Hlavní obsah

Ostrov Vis je tajemný a krásný

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejvzdálenějších ostrovů od pobřeží je v Chorvatsku ostrov Vis. Rozkládá se sice jen na ploše devadesáti kilometrů čtverečních, přesto jeho nabídka pro turisty je víc než bohatá.

Foto: Jana Bečková

Modrá jeskyně

Článek

Po dojezdu do známého přístavního města Split se nalodíte na trajekt a po asi dvou a půl hodinách plavby mezi ostrovy Brač a Hvar připlujete do přístavu Vis na stejnojmenném ostrově.

Ostrov má celkem asi 5 tisíc obyvatel. Je to nejvzdálenější turisty navštěvovaná destinace v moři. Ještě vzdálenější je sice ostrůvek Biševo, ale zde je jen 10 stálých obyvatel a tak na tomto malém ostrůvku není ubytovací kapacita. Tudíž je ostrov Vis nejvzdálenější turistickou destinací v moři, která je teprve od roku 1990 přístupná veřejnosti. Dříve zde byla vojenská základna a v letech 2.světové války sídlo Titovy partizánské armády i s Titovou jeskyní pod horou Hum.

Ostrov  Vis má dvě města - Vis a Komižu, každé má asi 2 tisíce obyvatel. Je zde velmi příjemné podnebí a také velké množství možností pro turistické výlety. A to jak pěšky nebo na skútru či autem.

Nejvyšší je vrchol Hum (587 m. n. m.). Vnitrozemí ostrova tvoří malé farmy, kde se pěstuje víno a olivy. Je zde celkem 20 značených turistických tras. A to pouze červenou značkou, která je na kamenech. Pokud je trasa méně frekventovaná, musíme značku hledat. Některé trasy nejsou značené a vedou k mnoha plážím mimo civilizaci.

Na malém ostrůvku Biševo, vzdáleném od města Komiža na Visu 7 km plavby lodí, najdeme tzv. Modrou jeskyni, kde podmořský tunel způsobuje uvnitř jeskyně modré dno. Na odvrácené straně směrem k Itálii, kde vidíme jen moře, je v místě zvaném Porat písečná pláž.

Potápění, turistika, lodní výlety, odpočinek u moře, rybí restaurace - to vše i mnoho dalšího nabízí kouzelný ostrov Vis.

Reklama

Výběr článků

Načítám