Hlavní obsah

Ostravu opanuje neklid v ulicích, důvodem bude protest proti vysokoškolské reformě

Novinky, Vladimír Šmehlík

Ostrava zažije v poslední dva únorové dny protesty proti věcným návrhům zákona a výraznému poklesu financování vysokých škol. Tentokrát bude vzdorovat reformě vysokých škol, která má podle většiny akademiků vyvrátit základní kameny českého vysokoškolského systému.

Foto: Vladimír Šmehlík

Pedagogická fakulta Ostravské univerzity

Článek

Ostravská univerzita se zapojuje do série aktivit proti dopadům připravovaných reforem včetně plánovaného snižování financování vysokých škol.

V úterý 28. února studenti a akademici probdí a prodebatují noc na Ostravské univerzitě v rámci akce Noc univerzit v Ostravě a to za doprovodu besed a přednášek pro akademickou obec a zainteresovanou veřejnost, workshopů a filmových a hudebních produkcí.

Svou podporu protestujícím vysokým školám vyjadřují i ostravská kulturní centra a osobnosti. Klub Atlantik připravil pro Noc univerzit koncert skupiny Bandaband, která zahraje v okupované části Filozofické fakulty hodinový koncert na podporu protestů. Svou účast přislíbil i básník Petr Hruška a mnozí další. Noc univerzit proběhne v univerzitní menze na rohu Poštovní a Reální ulice. 

Na středu 29. února od 14.00 pak centrem Ostravy projde protestní pochod zakončený happeningem. Trasa je plánovaná od budovy Nové radnice na Prokešově náměstí s cílem na Masarykově náměstí. Ten má zejména upozornit širokou veřejnost na problematické body, které podle názoru akademické obce ohrožují nejen akademické svobody či zhoršují dostupnost terciárního vzdělávání, ale zásadně zhoršují kvalitu celého vysokoškolského prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám