Hlavní obsah

Ostravští orientační běžci se rozloučili s rokem 2014 závodem v Bělském lese

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

Orientační běžci z Ostravy a širokého okolí se rozloučili z rokem 2014 pohybem v krásném prostředí Bělského lesa na jihu Ostravy, kde je hostila společnost Ostravské městské lesy Ostrava a zeleň s. r. o.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh, Bělský les 20.12.2014: Marek Rigó z Oder vybíhá na 8,5 km . V pozadí budova OMLaZ.s.r.o.

Článek

Bělský les se rozprostírá na 160 hektarech katastru městské částí Stará Bělá, Výškovice a Ostrava-Zábřeh. Les byl od 13. století součásti lenního panství Stará Bělá. V roce 1931 les koupila Moravská Ostrava, aby využila prameniště pro zásobování Ostravy vodou. V současné době je severní část Bělského lesa budována jako lesopark, kde sídlí ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně s. r. o. spolu s Lesní školou na ulici Antonína Brože 3124/2.

Pořadatelé ze Sportovního klubu orientačního běhu (SKOB Ostrava) připravili tentokrát klasickou trať. Nejnáročnější měli závodníci kategorie A - museli absolvovat 8,5 km a orazit 32 kontrolních bodů. Čtyřicet tři závodníků kategorie B absolvovalo 5,5 km s 21 kontrolami. Byly připraveny ještě trasy pro příchozí a začátečníky C 2,4 km a D (1,8 km). Závod absolvovalo 120 nadšenců.

Stavitel tratí Ing. Josef Juřeník využil kvalitní mapy Bělský les v měřítku 1:10 000 a připravil orientačně i fyzický náročný závod v rámci ideálního prosincového počasí. Zázemí poskytly Ostravské městské lesy a zeleň s. r. o. spolu s Lesní školou.

Po doběhu všech závodníků pořadatelé vyhlásili výsledky. Nejlepší obdrželi diplomy a drobné věcné ceny.

V jednotlivých kategoriích zvítězili: 

Ženy A: Jana Vývodová - SKOB Ostrava - 71:49, Muži A: Jakub Glonek - Opava - 47:27.

Ženy B: Kateřina Argalášová - Třinec - 44:25, Muži B: Sebastián Holesz - Třinec- 44:03

Ženy C:  Eliška Švidrnochová SKOB Ostrava - 19:25. Muži C: Jaromír Klimčík MHJ - 24:15.

V průběhu tří závodů od 22. listopadu 2014 se již Slezské zimní ligy v orientačním běhu zúčastnilo 377 zájemců z řad registrovaných, neregistrovaných i příchozích závodníků všech věkových kategorí. Účastníci jsou z Olomouckého kraje, Moravskoslezského kraje a Polska.

Další akcí, která se bodově počítá do Slezské zimní ligy orientačních sportů, bude čistě běžecký 26. ročník Silvestrovského běhu Hrabovou 31. prosince. Start je naplánován na 10.00 hodin u areálu Sokola Hrabová. Pořadatelé nabízejí trať na 9550 m (dva okruhy) a 4225 m (jeden okruh). Kategorie jsou rozdělené podle věku: Muži A, B, C, D - ženy A, B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám