Hlavní obsah

Ostravskou Seniorkou roku je Anna Pinterová

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 7. listopadu vyhlásil Magistrát města Ostravy již XIII. ročník výsledků ankety Senior roku 2019. Vítězkou ankety se stala dlouholetá předsedkyně MO Senioři České republiky Anna Pinterová, která převzala cenu v podobě krásné vázy.

Foto: Josef Zajíc

Seniorka roku města Ostravy 2019: Anna Pinterová.

Článek

Třináctý ročník ankety Senior roku města Ostravy 2019 vyhlásilo město  v září současně s kategorií Kub seniorů roku 2019. Návrh na ocenění u příležitosti Mezinárodního dne seniorů mohl zaslat každý, kdo znal ve svém okolí v určité oblasti mimořádně aktivního člověka staršího 65 let s bydlištěm na území města Ostravy.

„Tuto již tradiční anketu města vnímám jako poděkování ostravským seniorům za jejich nezdolnou tvůrčí a životní energii a zapojení do života města. I letošní ročník nabídl plejádu silných a zajímavých osobností, kterým toto ocenění právem patří,” uvedl Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy.

Oceněni byli:

Anna Pinterová, *1945, byla vyhlášena Seniorkou roku města Ostravy 2019. Předsedkyně MO Senioři České republiky, místopředsedkyně krajské organizace Senoři ČR, organizuje zájezdy, sportovní zábavné dny, vědomostní soutěže, lekce trénování paměti, besedy se zdravotní tematikou a další aktivity. Aktivně působí v seniorském čtvrtletníku Zpravodaj.

Jaromír Horák, *1941, dlouholetý sportovec a organizátor běžeckých akcí. Velké zásluhy má na založení a organizaci Štěpánského běhu Porubou a dalších běžeckých závodů.

Jan Machálek, *1939, autor knihy Lékař vzpomíná, baví..., i když slunce nesvítí, kterou napsal pro své spoluobyvatele Domova pro seniory Kamenec. Je krajským odborníkem na imunologii a alergologii. Vyučoval na zdravotnické škole i lékařské a pedagogické fakultě.

Milan Linhart, *1954, promovaný kunsthistorik působil jako kurátor výstav. Aktivně a bezplatně pracuje ve prospěch zdravotně postižených, zejména v organizacích pro nevidomé a slabozraké. Vede oddíl zrakově postižených turistů.

Ludmila Janoušková, *1946, dlouholetá učitelka, naposledy vyučovala na ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové, navštěvuje univerzity třetího věku na Filozofické fakultě OU a také virtuální univerzitu třetího věku při VŠB - TU Ostrava. Je členkou Klubu regionální historie. Založila si blog Lidujan s téměř tisícovkou sledujících fanoušků.

Karel Sýkora, *1946, ředitel, učitel na zvláštních školách, lektor Ostravské univerzity přednášející speciální pedagogiku a psychopedii. Zúčastnil se jako reprezentant lyžařské expedice Balkán 71 a je úspěšným cykloturistou. Je aktivním členem proskovického Sokola. Je spoluzakladatel oddílu turistiky, volejbalu, tenisu, stolního tenisu a velocipedistů ve Staré Bělé a Proskovicích. Především je dobrý, veselý a fajn člověk.

Magistrát města Ostravy vyhlásil také anketu Klub seniorů 2019. Vítězným Klubem seniorů 2019 se stalo: Sdružení seniorů Odborového sdružení železničářů Ostrava

Založeno bylo v roce 1990. K dnešnímu dni má 220 aktivních členů, každoročně připravuje až 35 různých akcí a zájezdů. Účastní se také akcí pořádaných Krajskou radou seniorů v Ostravě.

Přehled vítězů ankety Senior roku města Ostravy v předchozích pěti ročnících: 2014 - Hana Papežová Kolářová, 2015 - MUDr. Rajko Doleček, 2016 - Milan Weber, 2017 - Lenka Kocierzová, 2018 Česlav Pietoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám