Hlavní obsah

Ostravské cimbálové muziky si přivezly ocenění ze soutěže v Mikulově

Novinky, Tomáš Majliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní kolo soutěže základních uměleckých škol (ZUŠ) ve hře na lidové nástroje se uskutečnilo ve dnech 9. až 11. května v Mikulově. Ostravské cimbálové a hudecké muziky si z této soutěže přivezly celou řadu ocenění. Úspěšní byli také ostravští sóloví cimbalisté, kteří navíc získali zvláštní ocenění poroty.

Foto: Martin Zálesný

Cimbálová muzika Úsměv

Článek

Soutěž ZUŠ ve hře na lidové nástroje se koná každé tři roky. Muziky a sóloví hráči v průběhu roku postupují od základních kol přes kola regionální až do celostátního finále, které se letos uskutečnilo v prostorách mikulovského zámku, v němž se během tří dnů představilo více než 700 mladých soutěžících.

Ostravské muzikanty na této soutěži reprezentovali žáci ze ZUŠ v Hrabůvce, Vítkovicích a Slezské Ostravě, kteří soutěžili v sekcích cimbálových a hudeckých muzik a sólových cimbálů.

V mladších kategoriích se porotě představily hudecké muziky Tanečnica, Iskérka ze Slezské Ostravy, které získaly první a druhé místo, a také cimbálová muzika Količek z Hrabůvky se svým primášem Petrem Kolárem, která získala první místo. V dalších kategoriích pak získala první místa cimbálová muzika Úsměv z Hrabůvky s primášem Martinem Zálesným, cimbálová muzika Skřípci z Vítkovic (primáš Adam Machač) a hudecká muzika Vrobelci ze Slezské Ostravy (primáš Markéta Linhartová). 

Kromě cimbálových a hudeckých muzik se finále soutěže zúčastnili také sóloví hráči. Ostravu reprezentovala dvojice cimbalistů Ondřej Tofel a Jiří Machač, kteří získali ve velké konkurenci druhá místa. Oba ale také získali od poroty zvláštní ocenění Za přesvědčivou interpretaci folklórního repertoáru.

Vzhledem k tomu, že účast na soutěži je omezena dosažením věku 26 let, byl tento ročník pro mnohé muzikanty posledním. "Za tři roky se již soutěže nebudu moci zúčastnit, takže jsem ráda, že právě naposledy jsme tady s naší muzikou získali první místo," uvedla cimbalistka cimbálové muziky Úsměv Barbara Lišková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám