Hlavní obsah

Ostravská scéna nabídne příběh o potulných komediantech, kteří si dávají do nosu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slož mě něžně je tak trochu potutelný název komedie irského dramatika Billyho Rochea, kterou připravuje na začátek příštího roku činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Režisérem představení je Janusz Klimsza.

Foto: Lucie Křížková

Herci Petr Houska, Vladimír Čapka a David Viktora během tréninku.

Článek

Svůj příběh zasadil známý irský dramatik do časů a míst, která už se stávají minulostí; potulní komedianti objíždějí vesnice a jejich největší atrakcí je boxerský ring. Největší hvězdou je Dean, který vždy někoho z publika vyzve k utkání a buď ho něžně složí, nebo mu dá pořádně do nosu. Jenže pak se objeví jakýsi prodavač jablek a zdá se, že vše bude jinak.

Autorův pohled je laskavý, humorný, plný pochopení pro rázovité postavičky, přičemž nostalgie po mizejícím světě může i dojmout. Ovšem Ir nezapře Ira - tu a tam jde o humor černý. Kromě napínavých boxerských zápasů se můžete těšit i na pěkně propletený milostný příběh.

Vedle již zmíněného režiséra a dramaturgyně Kláry Špičkové se na vzniku nové hry dále podílejí například Marek Víšek (scéna) nebo Eliška Zapletalová (kostýmy).

V inscenaci, která bude uváděna v překladu Pavla Dominika ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka, si zahrají František Večeřa (Theo), Vladimír Čapka (Peadar), David Viktora (Dean), Petr Houska (Junior), Marie Logojdová (Lily) a Veronika Lazorčáková (Emer). 

Premiéra komedie Slož mě něžně proběhne 30. ledna 2013 od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám