Hlavní obsah

Ostravská Galerie G hostí obrazy Bohuslava Stacha

Novinky, Josef Zajíc

Vernisáž výstavy Bohuslav Stach - Vzpomínka v Galerii G zahájila jeho stálá kurátorka, fotografka, galeristka a jedna z organizátorek činnosti Charitního střediska Gabriel - komunitního centra pro seniory Hana Papežová-Kolářová.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.5.2018 Galerie G v Ostravě - Zábřehu prezentuje výstavu Bohuslav Stach - Vzpomínka.

Článek

Bohuslav Stach (1924 -2012) v Galerii G vystavoval již dvakrát. Poprvé v roce 2009, kdy prezentoval své nejlepší krajinky, které maloval v plenéru a v roce 2011 obrazy květin, květů, kytek. Tato výstava měla velký úspěch.

Výstavu Bohuslav Stach - Vzpomínka připravila rodina autora, jako připomenutí jeho nádherných obrazů pro ty, kteří ostravského malíře znali, ale i pro ty, kteří se na výstavě v pondělí 21. května v Galerii G na Čujkovové ulici 3165/40a v Ostravě - Zábřehu mohli s dílem seznámit. Výstava je průřezová, prezentuje díla, které autor namaloval v průběhu svého života.

„Můj tatínek Bohuslav Stach se narodil v roce 1924, byl technickým pracovníkem. Byl vedoucím hruboslévarny ve Vítkovicích, ale mimo práci se celý život zabýval malováním. Chodil do různých kurzů, věnoval se malování i teoreticky. Studoval i u profesionálních malířů. Když odešel do důchodu, tak se malování věnoval již naplno. Máme stále zachovalý jeho ateliér, vnučka, vlastně tatínkova pravnučka, zdá se, že by mohla mít výtvarné a malířské vlohy. Tatínek zemřel v prosinci 2012,” zavzpomínala na tatínka jeho dcera Zdeňka Telnarová.

Na výstavě jsou k vidění jeho nejlepší krajinky, které namaloval, také obrazy květin a květů v jeho "květinovém" období. Jak paní Telnarová konstatovala, v posledním období života se zabýval spíše abstraktní malbou. Maloval nejčastěji olejem, akvarelem a také používal kombinovanou techniku.

Výstava potrvá do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám