Hlavní obsah

Ostrava věří v zisk prestižního titulu

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen osm dní zbývá do okamžiku, kdy bude jasné, zda prestižní titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015 získá Ostrava nebo Plzeň.

Článek

Příští týden dorazí do Ostravy čtyři z třinácti komisařů, kteří budou o vítězi rozhodovat a kteří v moravskoslezské metropoli stráví pondělní večer a celé úterý. Výsledek bude oznámen ve středu 8. září v 16.15 hodin na ministerstvu kultury před televizními kamerami.

Tým, který se o kandidaturu Ostravy stará, chce komisařům příští úterý v Ostravě představit především projekt nového využití Černé louky, která se má stát novým kulturním centrem s koncertními sály a městskou galerií. „Ze zkušeností víme, že rozhodnutí se dá i na poslední chvíli zvrátit,“ řekl ředitel projektu Ostrava 2015 Čestmír Kopecký. Podle něj má Ostrava výhodu v pestřejší nabídce regionální kultury. „Do Plzně se kultura dováží, v Ostravě přirozeně vzniká,“ řekl Kopecký.

Zatímco Plzeň do svých projektů spojených s kandidaturou investovala zhruba 14 miliónů korun, Ostrava vynaložila několikrát více. „Investovali jsme kolem padesáti miliónů a s akcemi, které by se konaly i tak, to bylo asi 70 miliónů korun. V rámci možností jsme pro naše vítězství udělali, co jsme mohli,“ řekl náměstek primátora Lubomír Pospíšil (ODS).

Díky kandidatuře v Ostravě vznikla řada projektů, které se mají stát tradicí, ať už je to filmový festival Ostrava Kamera Oko nebo Měsíc autorského čtení. Vznikl také nový kulturní klub Stará Aréna. Mezi největší jednorázové akce spojené s kandidaturou patřila velkolepá výstava Ostrava? či vydání Bílé knihy ostravské kultury.

Také podpora kandidatury mezi Ostravany je velmi vysoká, což potvrdily i průzkumy několika nezávislých agentur. „Ještě jsem nezažil projekt, který by měl v Ostravě tak spontánní a jednoznačnou podporu,“ tvrdí primátor města Petr Kajnar (ČSSD).

Zveřejnění verdiktu bude v Ostravě provázet velká show na Masarykově náměstí. Vystoupí na ní například skupina Kryštof. Na náměstí se bude i promítat přímý přenos z tiskové konference, na kterém komise ministerstva kultury oznámí jméno vítěze.

Reklama

Výběr článků

Načítám