Hlavní obsah

Oslava 740 let založení obce Vřesina

Novinky, Ondřej Teichmann

V sobotu 28.8 2010 se ve Vřesina na Opavsku uskutečnila akce s názvem Oslavy 740 let obce a ukončení prázdnin.

Foto: Ondřej Teichmann

Starosta obce Ing. Jaroslav Smolka

Článek

740 let od první písemné zmínky si v sobotu 28. srpna připomněli občané obce Vřesiny u Hlučína na Opavsku.

Za velkého zájmu místních, ale i okolních obyvatel proběhla v centru obce slavnost. Přítomno bylo taktéž mnoho vzácných hostů z okolí. O celodenní program a bohaté občerstvení se postarala místní kulturní komise a jednotlivé složky v obci. Hudební doprovod obstaraly cimbálová muzika rodiny Borovičkových a Prozatímní orchestr Vladimíra Figara.

Svým vystoupením celý program zpestřili havajští kluci ze Základní školy Hornická v Hlučíně, vřesinské mažoretky a také Mažoretky Bambulky z domova důchodců v Ostravě - Zábřehu. Ty jsou držitelkou rekordu, neboť jsou nejstaršími mažoretkami v České republice. V průměru jim je osmdesát tři let.

Součástí programu byla taktéž dražba obrázků dětí místní mateřské a základní školy. Její výtěžek putoval na opravu místní studánky, jejíž pramen je vyhledávám lidmi z širokého okolí. Celá akce vyvrcholila ohňostrojem a noční diskotékou.

Pokřtěna byla rovněž kniha o Vřesině od opavských historiků Viléma a Magdy Plačkových. Pětisetstránková publikace je vůbec první knihou, souhrnně pojednávající o historii Vřesiny od počátků po současnost.

Vřesina byla založena ve vrcholném středověku. První dochovaná písemná zmínka pochází z března roku 1270 ze zakládací listiny českého krále Přemysla Otakara II. Obec v průběhu celé své historie prožívala krušné chvíle a mnohokrát změnila nejen majitele, ale i stát, ke kterému náležela. Po prohraných slezských válkách v první polovině osmnáctého století připadla s téměř celým Hlučínskem Prusku, jehož součástí byla až do roku 1920. V průběhu druhé světové války se Vřesina stala součástí německé říše. Po sametové revoluci obec opět prožívá nové období rozkvětu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám