Hlavní obsah

Oslava 250 let od narození velkého vlastence krásnou hudbou v podání mistra houslí Václava Hudečka

Novinky, Dana Ehlová

Ve čtvrtek 11. dubna uplyne přesně 250 let od chvíle, kdy se v Dobrušce narodil F. V. Hek, předloha filmového a literárního F. L. Věka. Právě v tento den se v kostele sv. Václava uskuteční slavnostní koncert na počest této významné osobnosti.

Foto: Spolek F. L. Věka (archiv)

Ve čtvrtek 11. dubna uplyne 250 let od narození F. V. Heka, předlohy filmového a literárního F. L. Věka. Výročí připomene slavnostní koncert.

Článek

Spisovatel, skladatel, publicista a vlastenec František Vladislav Hek (11. 4. 1769 - 4. 9. 1847) byl v pravém slova smyslu národním buditelem. Vzdělával obyvatele Dobrušky i okolí, přivážel nejnovější literaturu, hudbu i myšlenky. Ne náhodou použil spisovatel Alois Jirásek jeho autobiografii jako předobraz hlavního hrdiny románu F. L. Věk, který byl později zfilmován.

Na aktivity F. V. Heka se snaží navázat Spolek F. L. Věka, mj. pořadatel Festivalu F. L. Věka, který připravil slavnostní koncert k připomenutí velkého výročí nejznámější osobnosti Dobrušky.

V kostele sv. Václava vystoupí legendární houslista Václav Hudeček, který ve stejném svatostánku zahajoval v roce 2011 první ročník hudebního festivalu F. L. Věka. Mistra houslí doprovodí Festivalový orchestr F. L. Věka, v jehož čele stane dirigent Debashish Chaudhuri, milovník české hudby i kultury, žijící v Praze, pocházející však z Indie. Moderování se ujme Jiří Vejvoda.

Program plný krásné hudby zahrnuje skladby velikánů J. S. Bacha, A. Vivaldiho, W. A. Mozarta a dalších. Zazní také úvodní píseň seriálu F. L. Věk - Soudce všeho světa Bože – v podání ženského pěveckého sboru Vlasta.

Ještě než se ozvou první tóny, připomeňme si myšlenku Františka Vladislava Heka, publikovanou v č. 11 Květů českých již v roce 1834: „Že slunce nesvítí skrze i zavřenou okenici, není slunce vinno; Ale ten, kdož okno okenicí zavřel.“ Není nejmenších pochyb, že platí i v roce 2019, v němž si připomínáme již 250 let ode dne, kdy tento nejslavnější dobrušský rodák spatřil v domku č.p. 185 v dnešní Novoměstské ulici v Dobrušce světlo světa.  

Koncert, který začíná v 18 hodin, se koná za finanční podpory města Dobruška a Královéhradeckého kraje, záštitu převzali hejtman Jiří Štěpán a náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.  

Předprodej vstupenek probíhá on-line na www.kupvstupenku.cz nebo v informačním centru v Dobrušce a dalších „íčkách” v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám