Hlavní obsah

Originál Dražického kodexu je vystaven v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výstavě Ostrava nevídaná, která se v Ostravském muzeu koná k oslavě 750. výročí první písemné zmínky o městě, je od 17. května vystaven originál Dražického kodexu, který byl sepsán před rokem 1343 pro biskupa Jana IV. z Dražic. Dokument bude vystaven do neděle 21. května.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava17.5.2017 Originál Dražického kodex je k vidění v Ostravském muzeu. 16. května ve 13,30¨- dokument je v Ostravě

Článek

V úterý 16. května okolo půl druhé odpoledne byl pod dozorem bezpečnostní služby a Policie ČR do Ostravského muzea dovezen originál vzácného dokumentu, ve kterém je zmínka také o Ostravě.

„Originál dokumentu Dražický kodex zapůjčila Metropolitní kapitula od sv. Víta v Praze. Sám dokument je trvale uložen v archivu na Pražském hradě, kde mají ty nejlepší a ideální klimatické a bezpečnostní podmínky. Zapůjčení předcházela písemná smlouva mezi Metropolitní kapitulou a Ostravským Muzeem. Dokument byl zabalen do nekyselého hedvábného papíru a vložen do klimatizované bedny, kde se udržuje správná vlhkost a teplota,” sdělila Mgr. Lenka Kluková z Archivu Pražského hradu.

„Těší mě, že se podařilo na výstavu Ostrava nevídaná zajistit několik originálů vzácných a pro Ostravu významných písemností. Po závěti biskupa Bruna a privilegiu Karla IV.  ze 17. května 1362, kterým tento významný panovník povolil v našem městě konání výročního trhu, je to originál Dražického kodexu,” konstatoval primátor města Ostravy Tomáš Macura.

„Dražický kodex je v majetku Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze a uchovává jej Archiv Pražského hradu. Byl sepsán někdy před rokem 1343 pro pražského biskupa Jana IV. z Dražic,” informovala PhDr. Blažena Przybylová, ředitelka Archivu města Ostravy

Kodex obsahuje 198 listů o rozměrech 341 x 263 mm. Text je psaný ve dvou sloupcích gotickou minuskulou. Kromě Vypravování o zlých letech po smrti Přemysla Otakara II. je v Dražickém kodexu například i Kosmova kronika a dílo prvního Kosmova pokračovatele.

„Pro historii města Ostravy je z letopisu Vypravování o zlých letech... důležitý text o roce 1279, ve kterém je první zmínka o městě Ostravě. Zvolený pražský biskup Tobiáš z Bechyně přijel se svým doprovodem za olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku do biskupského města Ostravy, aby požádal o vysvěcení na kněze a posléze na biskupa pražského,” dodala Blažena Przybylová

Dražický kodex bude v Ostravě k vidění: ve čtvrtek 18. 5. a pátek 19. 5. od 9.00 do 17.00 hodin. V sobotu 20. 5. od 9.00 do 13.00 hodin a v neděli 21. 5. od 13.00 do 17.00 hodin.

Do sálu, kde je vystaven, bude s průvodcem chodit ve skupinkách nejvýše 5 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám