Hlavní obsah

Orientační lampiony ve Starých Hamrech v Beskydech

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 19. června se v Beskydech v obci Staré Hamry nad přehradou Šance konal 7. závod žebříčku B - Morava v orientačním běhu. Zúčastnili se také závodníci z Polska a Slovenska.

Foto: Josef Zajíc

Les, Beskydy v okolí Starých Hamer.

Článek

Lampionem a razícím zařízením je označen kontrolní bod v terénu, který musí v daném pořadí podle mapy závodnik proběhnout v co nejkratším čase. Lapion je hranol o stranách 30 x 30 cm přepůlený diagonálně na oranžovou a bílou barvu. Závodník "razí" kontrolní bod elektronickým čipem, který zaznamenává jeho průchod. V cíli se pak vyhodnotí postup a čas závodníka, který se ovšem musí nejdříve zaregistrovat v centru závodu.

Centrum bylo na louce v lokalitě Samčanka, kde se shromáždilo na 600 závodníků. Závod přiravil Sportovní klub orientačního běhu z Havířova. Běžela se disciplína krátká trať. Délky tratí byly připraveny s ohledem na terén, kopce, přeběhy přes potoky, bažinky či kamenitý podklad. Kategorie žen (D) od nejmladších (D10) až po nejstarší (D65 let) měly délky tratí od 1,7 km po 4,2 km. Muži (H) měli nejdelší trať 5,3 km.

V cíli si závodníci "vyčetli" elektronické čipy a okamžitě se dozvěděli čas a průchod jednotlivými kontrolními body. Pořadatelé závodníky a doprovod  průběžně informovali o dosažených výsledcích v jednotlivých kategoriích. Závěrem nejlepší, ve všech vyhlášených kategoriích, obdželi od pořadatelů diplomy a děti i drobné věcné ceny.

Závod se zdařil. Nezklamalo ani počasí a tak se závodnici odpoledne rozjížděli spokojeni.

Více se o orientačním sportu můžete dozvědět na: www.orientacnibeh.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám