Hlavní obsah

Opravenému broumovskému klášteru při slavnostním otevření požehnal kardinál Dominik Duka

Novinky, Kateřina Ostradecká

„Nevím, zda vím, co je zázrak. Ale to, že tady stojíme, zázrak je.“ Slova Václava Havla, kterými před pětadvaceti lety vítal v Praze papeže Jana Pavla II., použil břevnovsko-broumovský převor Prokop Siostrzonek ve středu 22. dubna během otevření revitalizovaného kláštera v Broumově.

Foto: Jan Záliš

Přestřižení pásky během slavnostního otevření revitalizované části broumovského kláštera. Druhý zleva kardinál Dominik Duka.

Článek

Slavnostní události se v areálu broumovského benediktinského kláštera zúčastnilo na čtyři sta hostů. Opravenému klášteru požehnal kardinál Dominik Duka. Prohlédnout si nové prostory přijeli mimo jiné také benediktini slovanské kongregace, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek či hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Pro mne a pro Broumovsko je to dnes velmi důležitý a významný den. Dnes se završují a naplňují plány a snahy mnoha lidí, kteří už v letech 2004 začali přemýšlet o tom, co s broumovským klášterem. Dnes se tyto vize naplnily. Je sice opravená asi jedna pětina objektu, ale je to počátek toho, že klášter bude do budoucna dále žít,“ řekl během slavnostního otevření hejtman.

Revitalizace podpořená evropskou dotací za téměř čtvrt miliardy korun probíhala v klášteře od listopadu 2013 pod taktovkou stavební firmy HOCHTIEF CZ. Opravy jsou u konce a v nových prostorách začíná fungovat Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov, které bude provozovat Agentura pro rozvoj Broumovska.

„Té činnosti je opravdu mnoho. Už zítra tady bude probíhat menší konference o historických knihovnách, o víkendu máme Den otevřených dveří, kdy chceme nové prostory představit veřejnosti, hned v úterý má první větší zatěžkávací zkoušku - módní přehlídku - náš nový multifunkční sál Dřevník v klášterní zahradě. V květnu následuje mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa, konference cestovního ruchu nebo cyklovíkend Specialized. Všichni, jak z Agentury, tak z Opatství, jsme usilovně pracovali na tom, aby ten objekt mohl začít žít hned od začátku,“ sdělil Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Vedle prohlídky revitalizovaných prostor čekaly na hosty také první letošní vernisáž Moniky Immrové, Kryštofa Kaplana a Igora Korpaczewskeho v Galerii Dům, mše celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou v klášterním kostele sv. Vojtěcha, žehnání revitalizovaných prostor a koncert Hradišťanu, kterým provázel převor Prokop Siostrzonek.

Reklama

Výběr článků

Načítám