Hlavní obsah

Opočno těší zájem o novou expozici malíře Františka Kupky a hudebního skladatele Luboše Sluky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých šest týdnů provozu zcela nové stále expozice věnované dvěma významným rodákům města Opočna – malíři Františku Kupkovi a hudebnímu skladateli Luboši Slukovi – se stalo důkazem, že to byl krok naprosto správným směrem.

Foto: Olga Stojanová

Starosta Opočna Štěpán Jelínek a mecenáška Meda Mládková

Článek

Slavnostní otevření se uskutečnilo 22. září, tedy v období, kdy končí turistická sezóna, přesto byl o expozici zájem, o čemž svědčí i to, že ze vstupného byly pokryty náklady na jednoho zaměstnance měsíci září a říjnu. Z tohoto pohledu se provoz zaplatil.

„Jsem přesvědčen, že do budoucna nebudeme mít problém s návštěvností,“ řekl Štěpán Jelínek, starosta města, a k tomu, co předcházelo slavnostnímu otevření, poznamenal „Cesta k realizaci byla ovšem poměrně složitá. Původně jsme chtěli, aby byla expozice umístěna v prostorách zámku, byly vytipovány místnosti, to se bohužel nepodařilo uskutečnit. Proto vznikla dohoda s hraběnkou Kristinou Colloredo Mansfeld na využití prostor bývalé knihovny. Domluvili jsme se, že za symbolické nájemné nám dlouhodobě tyto prostory pronajme - město zainventuje stavební práce, paní hraběnka podlahy, takže společnými silami se nám podařilo expozici otevřít.“

„Náklady se pohybovaly ve výši 1 miliónu Kč. Polovinu město získalo od Královéhradeckého kraje, což byla významná pomoc. Královéhradecký kraj si uvědomuje, že Kupka je jeho nejslavnější rodák, a tak ho i prezentuje. Dál se nám podařilo získat finanční prostředky ve výši zhruba 300 tisíc Kč od sponzorů, přesto město přispělo v řádech statisíců korun. Opočno není velké a takovou akci by těžko ufinancovalo, takže opravdu velký dík patří jak kraji, tak mecenášům,“ pokračoval starosta Opočna.

V expozici je vystaven životopis hudebního skladatele Luboše Sluky, hudební nástroje, na které začínal hrát, je tam jeho busta a v originále některé partitury. Návštěvník má možnost poslechnout si také jeho hudbu - výběr hudby vážné i filmové.

Část věnovaná Františku Kupkovi je obšírnější. Vystavena jsou stěžejní díla, vybraná s důrazem na to, aby to byl průřez Kupkovou tvorbou. Starosta města zdůraznil, že je hrdý na to, že se podařilo získat obrazy, které - ač jsou reprodukce - přesto mají obrovskou vypovídací hodnotu.

Opočno také navázalo velmi dobré vztahy s Museem Kampa, Národní galerií, Vojenským historickým ústavem. V expozici jsou i obrázky z francouzského města Puteaux, kde malíř prožil největší část svého života.

Součástí je hodně exponátů s vojenskou tematikou, neboť František Kupka jako český legionář navrhoval různé řády, uniformy, medaile. V expozici je jedna zvláštnost – řád Zlaté lípy, což je jedno z nejvyšších resortních vyznamenání ministerstva obrany. Návrh řádu pochází od Františka Kupky, ale k realizaci došlo až v roce 2008 na popud ministryně Parkanové - jako prvnímu byl udělen Františku Kupkovi.

K otevření stálé expozice Františka Kupky a Luboše Sluky v Opočně vedla poměrně dlouhá a složitá cesta. První pokus totiž se uskutečnil již v roce 1962 a selhal na zastupitelích města, kteří odmítli dohodu s ředitelem Národní galerie dr. Kotalíkem. Druhý neúspěšný je datován do  roku 1989, do období ještě před revolucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám