Hlavní obsah

Operní pěvec José Cura zazpívá na závěr festivalu Dvořákova Olomouc

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr 11. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc bude patřit José Curovi. Slavný argentinský tenorista vystoupí 2. června večer na Horním náměstí společně s korejskou sopranistkou Wonsin Lee. Za doprovodu Moravské filharmonie zazpívá árie a duety z oper G. Verdiho a G. Pucciniho.

Foto: Archiv Český Krumlov

V roce 2011 mohli milovníci opery Joseho Curu slyšet v Českém Krumlově v rámci mezinárodního hudebního festivalu.

Článek

José Cura patří mezi nejlepší světové tenoristy a má tisíce příznivců po celém světě. S Moravskou filharmonií spolupracoval již před 12 lety, kdy ho doprovázela na velkém turné v Německu a Rakousku.  

Myšlenka uspořádat jeho koncert v Olomouci vznikla před dvěma lety a před rokem byla podepsána smlouva. Dramaturgii koncertu navrhla pořadatelům agentura s tím, že právě zmíněné árie z oper jsou divácky atraktivní a vyzkoušené. Cura je ale vždy proloží přídavky, třeba písněmi z rodné Argentiny. 

"Tento koncert je letos jediným, na kterém Cura vystoupí ve střední Evropě. Taktovku bude třímat argentinský dirigent Mario de Rosa," uvedl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Vladislav Kvapil.  

Josého Curu očekávají v Olomouci už 1. června, kdy ho čeká zkouška s orchestrem. Hostitelé musí podle jeho požadavků na náměstí přistavit VIP karavan s miniobývákem. "Požaduje ovoce, speciální typ čaje a keyboard se sluchátky, což není nic zvláštního. José netrpí hvězdnými manýry," dodal Kvapil. V hanácké metropoli se tenor nezdrží, o den později už bude na cestě do Madridu, kde jej čeká další vystoupení.

Galavečer se uskuteční na Horním náměstí Olomouc. V ohraničeném prostoru, do kterého lze vstoupit pouze s platnou vstupenkou, bude vybudováno hlediště pro sedící diváky s kapacitou 2800 míst. Samozřejmostí je velkoplošná projekce, která bude přenášet veškeré dění na pódiu. "Koncert se odehraje na náměstí za každého počasí, náhradní varianta není v plánu," upozornil Kvapil. 

Další informace naleznete zde: www.josecuraolomouc.cz

José Cura (*1962, Argentina)

Profesionálně začal zpívat až ve 28 letech. Původně se věnoval dirigování, skládání a hře na klavír. V roce 1991 odešel z Argentiny do Itálie, v roce 1992 debutoval ve veronské Aréně v Henzeho Pollicinu. Další úspěch přišel v roce 1993 v Turínu, kde zpíval Alberta Gregora v Janáčkově Věci Makropulos.

Opravdový průlom ale znamenalo vítězství v mezinárodní prestižní soutěži Operalia v roce 1994, po níž okamžitě debutoval v USA a londýnské Covent Garden. Od té doby začal dostávat nabídky z celého světa. Žije ve Španělsku.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc

Vznikl transformací festivalu Olomoucké hudební jaro, jejž pořádá Moravská filharmonie již od roku 1958.

Antonín Dvořák je velmi významně spojen s hudební historií města. V letech 1888 – 1898 často umělecky působil v Olomouci, spolupracoval s hudebně pěveckým spolkem Žerotín, jehož se stal čestným členem. O jeho vřelém vztahu k olomouckým hudebním nadšencům svědčí to, že dvě nejvýznamnější vokálně instrumentální  díla – Te Deum a Requiem, nechal zaznít poprvé na evropské půdě právě v Olomouci. Na tradice Žerotína navázala při svém vzniku Moravská filharmonie Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám