Hlavní obsah

Opereta Čardášová princezna se opět představí divákům v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tvůrci představení operety Emericha Kálmána Čardášová princezna v Národním divadle moravskoslezském se ve středu 9. ledna - týden před premiérou - sešli na prezentaci zmíněné inscenace v Domě knihy Librex v Ostravě. Zde o světoznámé operetě besedovali s občany.

Foto: Josef Zajíc

Před besedou v Domě knihy LIBREX. Zleva Luisa Albrechtová, Jana Borková, Lumír Olšovský, Pavel Bár, Josef Moravec.

Článek

Jako již tradičně v Domě knihy Librex v Ostravě uvedla ve středu 9. ledna Jitka Vaňková tvůrce inscenace klasické operety Emericha Kálmána Čardášová princezna, kterou Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede jako svou další premiéru na prknech divadla Jiřího Myrona 17. ledna v 18.30 hodin.

Po úvodním slově šéfky souboru opereta/muzikál Gabriely Petrákové historii jmenované operety přiblížil návštěvníkům besedy dramaturg Pavel Bár, který text přeložil a upravil. "V roce 1814 se sešli v Mariánských Lázních tři tvůrci. Hudební skladatel Emerich Kálmán (1882 - 1953) a libretisté Béla Jenbach (1871 - 1943) spolu s Leo Steinem (1872 - 1947), kteří se rozhodli napsat operetu Ať žije láska. Práci vzhledem k první světové válce na rok přerušili. K látce se vrátili v roce 1915. Operetu dokončili a dali jí název Čardášová princezna. Opereta měla premiéru v roce 1915. V českých zemích byla česky poprvé uvedena v roce 1916," konstatoval Pavel Bár. "V Ostravě měla opereta premiéru v roce 1926," dodal.

Gabriela Petráková dodala, že v Ostravě byla opereta uvedena celkem šestkrát. Naposledy v roce 1998. Současná inscenace bude sedmé provedení.

Ke slovu se postupně dostal i režisér inscenace Lumír Olšovský, pro kterého je to v Ostravě v NDM  již druhá režie. V listopadu byl uveden muzikál Divotvorný hrnec a na květen se chystá další projekt, na kterém se bude podílet.

V průběhu besedy návštěvníkům zazpívala hostující sólistka Jana Borková. Duet z prvního jednání předvedli sólisté Luisa Albrechtová a Josef Moravec. Unikátní sólo na závěr zazpíval Roman Harok. Po pěveckých ukázkách z operety umělci odpovídali na otázky divákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám