Hlavní obsah

Open Air Cup Dobruška 2015 aneb 270 florbalových utkání za víkend

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Open Air Cup Dobruška 2015 ve florbalu - turnaj v malém florbalu 3+1 na Městském stadionu Václava Šperla v Dobrušce, který proběhne 3. až 5. července. O přípravách megaturnaje, v němž se odehraje 270 zápasů, hovoří Jan Jirák a Jan Černý, dva mladí muži s velkými plány a velkým florbalovým srdcem.

Foto: Open Air club Dobruška 2015 (archiv)
Článek

Jak se tak velký turnaj do Dobrušky dostal?

Byla to myšlenka nás dvou. Přemýšleli jsme, jak pozvednout florbal v regionu - cílem je propagace tohoto sportu mezi dětmi a mládeží. Turnaj je veřejně přístupný, startuje na něm několik desítek týmů z celé republiky. Letos se za víkend odehraje 270 zápasů.

Prozraďte důvody svého rozhodnutí?

Florbalová družstva z Dobrušky hrají v současné době své soutěžní zápasy v Rokytnici v Orlických horách, protože nemáme regulérní hrací plochu. Tak jsme chtěli veřejnosti tento sport přiblížit mnohem víc a dokázat místním, kolik nadšenců a dětí se tomuto sportu v Dobrušce věnuje.

Jedná se o druhý ročník turnaje? 

Ano, vloni startovalo 44 družstev a hrálo se na víceúčelovém hřišti na stadionu v Dobrušce. Turnaj se podle názorů hráčů organizačně povedl, a tak je v tomto roce zájem o účast obrovský. Přihlášeno máme 80 družstev mužů a 8 žen.

Kolik budete mít k dispozici hřišť?

Turnaj proběhne na šesti hřištích. Rozšířili jsme počet i na tenisové kurty – na obou plochách položíme speciální povrch zapůjčený z Předměřic nad Jizerou od firmy Precol. Montáž i demontáž zajistíme vlastními silami.

Jak velký je organizační tým?

Příprava probíhá celoročně, kdy základ tvoří čtyři lidé. Od pondělí před turnajem nás každý den bude zhruba deset a „zabydlíme se“ na stadionu. Je třeba posekat trávu, připravit parkoviště, stavět ploty, stánky, připravit hrací plochy včetně mantinelů. Během konání akce bude patnáct lidí jako obsluha stánků, dále časoměřiči, rozhodčí, to je dalších dvacet osob. Připravíme stanové městečko, účastníci si mohou přivézt vlastní gril nebo třeba kytaru a bavit se.

Přibližte herní systém Open Air Cup Dobruška 2015.

Hrací čas je 2 x 10 minut, plocha 21 x 10 metrů. Družstva mužů byla rozdělena do 16 skupin po pěti, takže mají v rámci skupiny čtyři zápasy. Každý tým je pak nasazen do play off. Chceme dát šanci každému. Neznáme kvalitu týmů - může být skupina outsiderů nebo favoritů a tímto systémem dostane každý šanci i v play off. Hůře umístěné týmy půjdou do předkola. Ženy mají 2 skupiny po čtyřech a zahrají si každý s každým, na závěr play off, tedy celkem sedm zápasů pro družstvo.     

Kolikačlenná družstva nastoupí k utkání?

Týmy budou na rozdíl od klasického florbalu startovat v sestavách 3 + 1 a to z toho důvodu, že je po sezóně a florbalisté mají volno. Bývá zvykem, že v tomto termínu si například extraligový hráč vezme kamarády a jedou si zahrát. Na strávení krásného víkendu tak stačí sedm lidí v týmu. Při tomto systému s malým hřiště a menším počtem hráčů padá hodně gólů, což zvyšuje atraktivitu. Počet hráčů na soupisce ani věk nejsou omezeny.

Open Air Cup Dobruška je florbalový megaturnaj. Kde vidíte smysl takové akce?

Smyslem turnaje je spojovat lidi - florbal je hodně mladý sport a lidi opravdu baví. Ani na vrcholové úrovni není ještě tak komercionalizovaný jako jiné sporty a my ho chceme dostat do povědomí veřejnosti. Dále si myslíme, že by byla škoda nevyužít naplno multifunkční areál Městského stadionu Václava Šperla v Dobrušce. Určitě patří rozsahem mezi nejlepší v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám