Hlavní obsah

Olomoucká zoologická zahrada se raduje ze lvích kluků

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dalšího významného úspěchu se radují olomoučtí chovatelé. V srpnu zde přišla na svět další dvě mláďata lvů berberských. ZOO Olomouc je jednou ze tří zahrad na světě, kde se tento v přírodě vyhubený poddruh rozmnožuje.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

Mláďata se narodila 11. srpna Šimonovi (*2005 Olomouc) a Lilly (*2007 Belfast), zkušeným rodičům, kteří přivedli na svět už třetí vrh. I tentokrát jsou to dva kluci, kteří u mámy nahradili starší bratry.

"Museli jsme od rodičovského páru oddělit Napíka a Bárta, protože by si s čerstvě narozenými lvíčaty chtěli hrát, což by vzhledem k rozdílům ve velikosti byl problém," nechala se slyšet  ošetřovatelka Dana Reisigová.

„Přibírají nádherně, maminka má dost mléka a tak je nemusíme přikrmovat. V povaze úplně kopírují své starší brášky. Jedno je takový mámin bojínek, druhé větší samorost, který se o vše zajímá  a vše chce vědět,“ dodala Reisigová.

Lev berberský

Místem posledního přírodního výskytu lva berberského byly nehostinné oblasti pohoří Atlas v severní Africe. Od první poloviny 20. století je tento poddruh lva považován za v přírodě vyhynulého. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o jejich chovu ve lvinci marockého krále. Později následovalo jejich rozšíření do zoologických zahrad.

V Evropě chová 77 jedinců sedmnáct zahrad, pouze ve třech zoo (Zoo Olomouc a dvě zoo v Německu) dochází k jejich rozmnožování. Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. 

Zoo Olomouc má doslova „lví“ podíl na zachování populace tohoto poddruhu lva, kterého chová od roku 1979. Od roku 1995 se zde narodilo celkem 19 mláďat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám