Hlavní obsah

Odsouzení vězni vyrábí hračky dětem z mateřské školky

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Věznice Horní Slavkov ve středu 11. března předali dětem v Mateřské školce v Toužimi ručně vyrobené dřevěné hračky a didaktické pomůcky, které zhotovili odsouzení vězni.

Foto: Rubikon Centrum

Kurz práce ve věznici Horní Slavkov, který RUBIKON Centrum realizovalo v rámci projektu Začít nanovo, je součástí přípravy na propuštění na svobodu.

Článek

Kurz práce v truhlářské dílně, který RUBIKON Centrum realizovalo v rámci projektu Začít nanovo, je nedílnou součástí přípravy na propuštění na svobodu.

„Původní záměr byl vyrobit výrobky, které budou někomu užitečné. To jsme splnili v celém rozsahu. Během pěti týdnů se našim devíti vybraným vězňům podařilo zhotovit šest produktů – dřevěný vláček, dřevěnou berušku, houpacího koníka, velké nákladní auto, dřevěný kruh s kolíky pro vkládání geometrických tvarů a dřevěnou lavičku ve tvaru psa, ze kterých se nyní mohou radovat děti z mateřské školky v Toužimi,“ uvedl vychovatel a lektor Martin Adam, DiS., pod jehož vedením celý kurz probíhal.

Kurzy práce pomáhají vězňům připravit se na propuštění. Jejich cílem je poskytnout jim příležitost smysluplně strávit čas, posílit jejich pracovní návyky a naučit je novým dovednostem, které mohou být užitečné při hledání pracovního uplatnění na svobodě.

„Všichni odsouzení splnili aktivitu v určeném rozsahu a podle předběžného plánu. Učili se pracovat v kolektivu a dodržovat pracovní morálku na pracovišti. Věřím, že projekt byl realizován úspěšně a má velkou šanci v budoucnu na pokračování,“ dodal Martin Adam.

Důležitou roli hraje skutečnost, že výrobky jsou posléze darovány na dobročinné účely, což je pro naše klienty obrovským motivačním prvkem. „V minulosti jsme udělali radost např. azylovému domu pro matky s dětmi, mateřským školám, handicapovaným dětem či dětem, které se svými matkami pobývají ve věznici. Nyní jsme pro darování hraček vybrali Mateřskou školku v Toužimi,“ doplnila Kristýna Makovcová, koordinátorka projektů RUBIKON Centra, které projekt podpořilo formou nákupu materiálu na výrobky.

„Děti si hračky náramně užívají, jsou nadšené,” prohlásila ředitelka mateřské školy Vladimíra Hazmuková.

Kurz ve Věznici Horní Slavkov byl realizován v rámci projektu Začít nanovo a spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

RUBIKON Centrum je nestátní nezisková organizace, která již 20 let vytváří programy směřující ke snižování recidivy. Tím šetří prostředky daňových poplatníků a přispívá k bezpečí společnosti. Její snahou je opětovně začlenit lidi s trestní minulostí do společnosti, rozvíjet jejich konkurenceschopnost na pracovním trhu a posílit jejich ekonomickou situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám