Hlavní obsah

Odhalte tajemství Santiniho stavby v Plasích

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na první pohled dech beroucí a kolosální budova konventu v Plasích v sobě ukrývá netušené tajemství. Přijďte ho odhalit o víkendu 18. a 19. července.

Foto: klášter Plasy

Modrá štola - hlavní přívod vody do základů budovy konventu

Článek

Opět po roce otevírá Klášter v Plasích své zázemní, aby mohli zájemci během speciálních prohlídek odhalit důmyslnost barokního stavitelství. Rovněž budou zpřístupněna místa, která po zbytek roku zůstávají mimo prohlídkové trasy. Návštěvníci tak budou mít opět šanci vidět konvent jinak.

V první polovině 18. století nechali Konvent postavit cisterciáčtí mniši zhruba tam, kde stávala starší obytná budova, která však trpěla řadou statických problémů, a proto bylo nutné nahradit ji novou stavbou. Statické problémy způsobovalo zejména měkké podloží v údolní nivě řeky Střely.

S tímto si musel poradit i architekt Jan Blažej Santini Aichel, jež projektoval novou budovu konventu. Svého úkolu se zhostil s takovým přehledem, že i dnes – po více než 300 letech – nás jeho řešení udivuje.

V základech barokní budovy se nachází zhruba 5100 dubových pilot a dubový rošt, jež tvoří nosnou konstrukci budovy. Dřevo je konzervováno vodou, kterou nechal Santini do základů úmyslně přivést prostřednictvím vodovodního potrubí.

Jak je budova technicky připravena na vodu v základech? A jak je zajištěno, aby nebylo vody moc? To jsou otázky, které zájemcům zodpoví průvodce v rámci speciálních prohlídek. Zde bude rovněž přiblížen i systém větrání, který Santini vytvořil pro odbourávání vlhkosti v budově. Součástí tohoto systému jsou i tzv. vzdušníky, tedy větrací chodby v síle barokní zdi, jež se stanou součástí prohlídek.

Prohlídky koncipované tak, aby návštěvníkům odhalily tyto technické parametry, vychází o víkendu 18. a 19. července – po oba dva dny vždy po dvaceti minutách mezi 9. a 18. hodinou. Místa v patnáctičlenných skupinách je potřeba si předem telefonicky objednat na čísle 373 322 174.  Návštěvník by se na prohlídky měl vybavit baterkou a pevnou obuví.

Reklama

Výběr článků

Načítám