Hlavní obsah

Odešla RNDr. Blanka Úlehlová, DrSc.

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 8. srpna nás v klidu a míru opustila Blanka Úlehlová, rozená Urbanová. Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 17. srpna v 15.30 hodin v obřadní síni Krematoria města Brna, Jihlavská 1.

Foto: Jiří Smutný

Blanka Úlehlevá s manželem Jiřím ve svém domě v Židlochovicích

Článek

Blanka Úlehlová pochází ze Židlochovic, kde se narodila 27. září 1927. Na Universitě Karlově v Praze Vystudovala biologii, ekologii a půdní mikrobiologii.

V letech 1954-1962 pracovala ve Výzkumném ústavu krmivářském v Pohořelicích, současně v letech 1952-1991 v Botanickém ústavu ČSAV. Aktivně se podílela na československé části mezinárodních programů, jako byl Mezinárodní biologický program (IBP) nebo Man and Biosphere. Zúčastnila se mnoha vědeckých setkání, konferencí a kongresů tuzemských i mezinárodních.

Je autorkou asi 100 původních vědeckých prací, přispívala do vědeckých knižních publikací. Ani v důchodu nezahálela, zabývala se odbornou oponentní a expertní činností v různých odborných komisích, zabývajících se trvale udržitelným rozvojem.

Jako krédo si zvolila „nebát se a nekrást“ a k jejím největším zálibám patřilo zahrádkářství, sběratelství, cestování, výtvarné umění, literatura, hudba a historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám