Hlavní obsah

Od objevu uhlí v Ostravě uplynulo už 250 let

Novinky, Lenka Reková

K prvnímu využití uhlí na území Ostravy došlo pravěkými lovci již před 23 tisíci lety na kopci Landek v Ostravě-Petřkovicích. K oficiálnímu nálezu uhlí v Ostravě však došlo až v roce 1763.

Foto: Lenka Reková

těžní stroj na dole Michal

Článek

Objevení uhlí v Ostravě značně ovlivnilo historii Ostravy a okolí, tak jako i životy obyvatel Ostravska.

První, přesně lokalizovaný nález uhlí, byl hornímu úřadu v Kutné Hoře oznámen Janem Augustinem, klimkovickým mlynářem, a to v roce 1763. Uhlí bylo objeveno v údolí Burňa, v blízkosti místa, kde později stála koksovna dolu Trojice v Polské Ostravě (dnes Slezské Ostravě).

Zpočátku se těžba rozvíjela velice pomalu. Důvodem byl malý zájem o tuto surovinu, neboť většinu skláren a železáren vlastnili šlechtici, kteří byli zároveň vlastníky velkých lesů, takže využívali spíše dřevo, kterého měli dostatek.

Původní průzkumy odhadovaly těžbu na 10 až 20 let s vybudováním několika šachet se dvěma až čtyřmi horníky. K rozvoji hornictví v Ostravě přispělo nemalou měrou i vybudování Severní dráhy císaře Ferdinanda. Teprve až ve druhé polovině 19. století začala těžba znatelně stoupat.

Těžba uhlí v Ostravě byla ukončena v roce 1994, neboť byla nerentabilní. Dnes hornictví v Ostravě připomíná například několik ještě stojících těžních věží, ale i hornické muzeum Landek, nebo veřejnosti přístupný důl Michal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám