Hlavní obsah

Od dnešního dne pracují ženy v Evropě zdarma

Novinky, Tereza Melišová

Na dnešní den připadá Evropský den rovného odměňování. Česká republika se nemá čím chlubit, dlouhodobě se umísťuje na předposledním místě v Evropě s rozdílem 22,5 procenta oproti 16 procentům unijního průměru. Ženy tak berou průměrně o 6748 Kč měsíčně méně.

Foto: Tereza Melišová
Článek

„V některých zaměstnáních jsou rozdíly ještě mnohem vyšší, například u řídících pracovníků dosahuje rozdíl 45 procent, u zprostředkovatelů finančních transakcí dokonce 50 procent. Tím nejsou poškozeny pouze ženy, ale celé rodiny, jejichž rodinný rozpočet se tím významně snižuje. Česká republika se v této problematice řadí mezi zaostalé země, které problém dlouhodobě neřeší.

My k této problematice připravujeme na 13. a 14. dubna 2018 již 9. ročník konference Equal Pay Day neboli Den za rovnost platů, na které ženy diskutují o tom, jak tuto situaci řešit, jak se lépe uplatnit na trhu práce, jak budovat svoji kariéru, jak sladit svou práci s rodinným životem a o řadě dalších témat s prací souvisejících,“ uvedla Lenka Šťastná, prezidentka neziskové organizace Business & Professional Women CR z.s., která akci Equal Pay Day pořádá.

Podle nově vydané studie „Aktuální rozdíly v odměňování mužů a žen v ČR“, kterou nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí, je ženská práce podhodnocovaná a ženy častěji pracují v hůře placených profesích. Jednou z příčin Gender Pay Gay je netransparentní odměňování, dále nedostatečné možnosti slaďování práce a rodiny a stereotypní volby povolání u žen a mužů

„Vysoká nerovnost v odměňování má významné negativní důsledky pro celou ekonomiku. Ženy představují 61 procent absolventek vysokých škol a jejich vysoké vzdělání často zůstává nevyužito. Studiemi je prokázáno, že zvýšení příležitostí uplatnění žen zvyšuje ekonomický růst,“ doplnila Lenka Šťastná.

Další informace o akci Equal Pay Day – Ženy sobě: http://www.equalpayday.cz/.  

Reklama

Výběr článků

Načítám