Hlavní obsah

Obří bílí sloni, téměř neznámé skalní městečko v Lužických horách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nevíte, kde je hledat, velké bílé slony z pískovce nikdy neuvidíte. Pískovcová skupina Bílé kameny označované také jako Sloní skály se skrývá v lese u silnice spojující Nový Bor s Libercem.

Foto: Vratislav Konečný

Mimořádné jsou pískovcové balvany Bílé kameny na kraji Lužických hor

Článek

Malé parkoviště, snadnou přehlédnutelné, najdete u cesty proti benzinové stanici při odbočce na Jítravu pod vrchem Vysoká. Místo, kam se vejde asi 8 vozů, je opatřeno tabulí informující o raritě.  A nejen zdejší, nic podobného jsem u nás nespatřil.

Zdálky velké, zblízka téměř obří

Z parkoviště přes obilné lány uvidíte asi kilometr vzdálené šedobílé sloní zadky. Obří balvany vysoké až dvacet metrů vypadají jako zadní částí přivrácené sloní stádo.

Až když přijdete blíže, uvidíte, jak monumentální pískovcové uskupení před vámi leží. Co zdálky vypadá jako kompaktní pískovcový blok, je ve skutečnosti asi naše  nejmenší skalní město.

Dno mělkého moře

Útvar vznikl usazováním křídového pískovce na dně mělkého moře, bílou barvu pískovci dodala příměs kaolinitu. Na hřbetech dvou balvanů jsou prohlubně, připomínající obratle.

Bílé skály jsou rozděleny třemi dlouhými puklinami na několik segmentů, na jejich stěnách uvidíte oválné dutiny, pukliny, také malý tunel a samozřejmě řadu iniciál tupců, kteří musejí připomenout svou geniální návštěvu i budoucím generacím. Některé jsou podle data a rytí hodně čerstvé.

Kolem kamenů vede Naučná stezka Lužické a Žitavské hory.

Lesem tu  voní houby, viděl jsem smrže, růžovky, hřibovité, vše jedlé.

Tu o pidivajzlících znáte?

Prý tu kdysi sídlili páni trpajzlíci. To bylo v době, kdy tu jakási venkovanka pásla dobytek a najednou zjistila, že jedna kravka je fuč. Obíhala skály, pak dobytče uviděla, ale vedle kravky seděl pidivajzlík.

Dali se do řeči a trapajda najednou podal dívce klíček l od pokladny, kterou tu trpajzlíci měli ukrytou. Ať ho prý opatruje, on že musí s celým trpajzličím národem z Lužických hor odejít přes kopce do nedaleké Žitavy. Tam se měli sejít s trpajzlíky z Krušných hor.

Dívka ale klíček nechtěla ztratit, tak ho schovala do duté lípy. Trpajzlíky nikdo už nespatřil, a kde je poklad, se neví. Možná  pod slony, ale ty obrátit dá notnou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám