Hlavní obsah

Obec Bílá o víkendu potěšila lyžaře i pěší turisty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Bílá se v sobotu 16. února zaplnila lidmi, kteří tu využili nabídku zimních sportů. V provozu byly všechny sjezdovky na obou stranách údolí. Pěší turisté si mohli udělat výlet do okolí a dobré podmínky byly i pro běžkaře.

Foto: Josef Zajíc

Mladí jsou na jižní svah . Bílá 16.2.2013

Článek

Historie osady Bílá na řece Bílá Ostravice se datuje od roku 1817. Postupně se osada rozrůstala. V létech 1905 - 1908 zde byla postavena železniční trať z Frýdlantu nad Ostravici do Bílé. Osada byla povýšena na obec v roce 1951. V roce 1965 byla naposledy využita železniční trať, protože v tom roce byla dostavěna vodní nádrž Šance v Ostravici a trať byla definitivně zrušena. Obci dominuje starý dřevěný kostelík vysvěcený v roce 1875.

Sportovní Areál SKI Vítkovice se rozkládá na obou březích Bílé Ostravice. Areál protíná silnice 1. třídy č. 56, která vede z Frýdlantu nad Ostravicí až na Bumbálku a dále na Slovensko. Areál nabízí parkoviště pro 650 aut.

V sobotu 16. února byly v provozu všechny sjezdovky na severní a jižní straně. Červená sjezdovka byla pro veřejnost uzavřena, protože zde probíhal Evropský pohár FIS/UNI a Mezinárodní akademické Mistrovství České republiky. V neděli 17. února závody pokračovaly. V provozu byly i sjezdovky na jižní straně sousedící s Hotelem Pokrok. U sjezdovek velmi dobře funguje škola lyžování pro děti a lyžařská školka pro děti od dvou let. Samozřejmostí je večerní lyžování za umělého osvětlení.

U čtyřsedačkového vleku horská služba vybudovala 15 metrů vysokou stěnu ledopádu, který je uměle zaledněn. Podle pracovníka horské služby byla stěna postavena především pro výcvik horské služby. Nabízí možnost zkušeným horolezcům si na stěně zatrénovat. Musí si ovšem donést své vybavení, to znamení lana, mačky, cepíny, osmy a další horolezecké vybavení. Na stěně lezou na vlastní nebezpečí.

Pro běžkaře jsou udržovány čtyři běžecké stopy měřící 33, 20, 16 a 10 km. Kratší běžecká dráha je v areálu od 18 do 21 hodin osvětlená. V provozu je ski servis a půjčovna lyží a běžeckého vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám