Hlavní obsah

Obec Bačetín cílem sobotní etapy "Tour de roušky". Rodinný balíček roušek už má každá rodina

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

„Za hodinu budeme mít hotovo,“ odpověděla v sobotu 21. března v 15 hodin Gabriela Prýmusová, starostka Bačetína na dotaz, jak u nich pokračuje distribuce roušek. V praxi to znamená, že každý ze čtyř stovek obyvatel této obce již může chránit sebe i své okolí před neviditelným nepřítelem.

Foto: obec Bačetín (archiv)

Obec Bačetín cílem sobotní etapy "Tour de roušky". Rodinný balíček roušek už má každá rodina.

Článek

Obec neponechala nic náhodě. Již začátkem tohoto týdne objednala výrobu roušek velikostí XS, M a L pro všechny obyvatele u firmy Esito v nedalekém Ohnišově, jejíž kapacity však nestačily na vykrytí celé objednávky ve sjednaném termínu čtyř dnů.

Doba je vážná, a tak ani tento fakt nezabránil realizaci, neboť do Bačetína dorazila nabídka na vzájemnou spolupráci. „Nejdříve jsme obdrželi 60 kusů dětských barevných roušek, které se našim dětem líbí a rády je nosí. Pak nám z Ohnišova začali dodávat polotovary a my jsme oslovili šikovné švadlenky v obci,“ uvedla starostka Bačetína a pokračovala: „Přihlásily se nám zručné ženy a ty roušky sešívají. Dokonce mají své pomocnice.“

Kooperace se brzy rozběhla na plné obrátky. S využitím perfektní znalosti místních poměrů se v Bačetíně dařilo kompletovat tzv. rodinné balíčky, obsahující roušky pro všechny členy každé domácnosti a vzápětí zaplavila první roušková vlna schránky rodin s dětmi.

Balení postupně roznesli distributoři i těm, kteří vedení obce ohlásili, že si roušku zajistili sami. Na obci přesto zůstane rezerva pro akutní případy.

„Děkuji švadlenkám Olče Duškové, Lence Urbáškové, Petře Melicharové, Gabče Purmové a Věrce Makalové, jejich pomocnicím Janě Růžičkové, Lucce Machové a paní Školníkové. Za pomoc s kompletací rodinných balíčků Jitce Hadvichové a za roznos Martinovi Tomešovi, Vojtovi Hadvichovi a Martinovi Fabiánovi,“ vyslala do éteru ve chvíli, kdy v Bačetíně bylo komplet hotovo, starostka této obce.

A závěr? Starostky v Podorlicku (a jistě nejen tady) v současné složité době všemi silami i umem naplňují význam slova, charakterizujícího jejich post - o své obyvatele se starají, jak nejlépe mohou. A ti jim za to podávají pomocnou ruku.

Gabriela Prýmusová a „její“ Bačetín jsou zářným příkladem.

Reklama

Výběr článků

Načítám